Prije nego što su talibani ušli u Kabul, afganistanski predsjednik pobjegao je bez riječi.

Tada je bivši lider Hamid Karzai izašao iz sjene i počeo se baviti onim što mu je uvijek dobro išlo - plemenskim pogodbama.

Bivši predsjednik (63) bio je nekoć svježe lice novog Afganistana. Iako tada relativno nepoznat, nakon pada talibanskog režima 2001. brzo se pretvorio u modernog političara s dobrim plemenskim vezama koji je mogao preobraziti ranjenu naciju.

Tečan govornik engleskog, plemenski starješina iz ugledne paštunske obitelji, činilo se da ima zajamčen uspjeh.

S vremenom je ispao iz američke milosti i pao u politički zaborav, a njegov bivši ministar financija Ašraf Gani preuzeo je 2014. državno kormilo.

Puni krug

Sedam godina poslije talibani su ponovo na vlasti, Gani je pobjegao u Emirate, a Karzai je opet u dobro poznatoj ulozi koja ga vodi s jednog sastanka na drugi u nastojanju da ishodi neku vrstu dogovora sa starim neprijateljem.

Kad su talibani ulazili u Kabul u nedjelju, Karzai je objavio video koji će se kasnije masovno širiti društvenim mrežama i pozvao na mir.

"Želim informirati stanovnike da smo moja obitelj i ja ostali ovdje", rekao je.

"Nadam se da će se problemi ove zemlje riješiti pregovorima i razgovorima", kazao je pragmatičnim tonom po kojem je godinama bio poznat.

"Želim i pozvati sve afganistanske snage i talibanske snage, gdje god bili, da zaštite ljude i imovinu i misle na sigurnost stanovništva."

U srijedu je već sjedio s talibanskom delegacijom u kojoj je bio Anas Hakani, vođa talibanske frakcije koja je samoubilačkim i drugim brutalnim metodama nesmiljeno napadala Kabul dok je bio na vlasti.  

Zatvorio se puni krug.

Ključna uloga u političkom rješenju

U prosincu 2001. godine, nakon protjerivanja talibana, Karzai je na razgovorima pod okriljem UN-a imenovan predsjednikom prijelazne administracije.

Tradicionalna afganistanska skupština potom ga je potvrdila predsjednikom prijelazne vlade čime je utrt put da preuzme vođenje nove republike.

Ugled mu je prvi put narušen na drugim predsjedničkim izborima zbog optužbi o prevari. Njegov protukandidat Abdulah Abdulah zbog toga se povukao iz drugog kruga.

Neprestani talibanski napadi tih godina doveli su do toga da su Amerikanci poslali dodatnih 100.000 vojnika u zemlju i krenuli u žestoki odgovor. Karzai je godinama upozoravao da to samo dodatno potiče pobunu i preklinjao je Washington, čak i kada su militanti napadali Kabul, da umjesto toga dovede talibane za pregovarački stol.  

Njegovi zahtjevi uvelike su ignorirani.

S vremenom je izgubio podršku zapada, a američki dužnosnici i mediji rutinski su ga optuživali za korupciju.

Po završetku drugog mandata vlast je predao Ganiju.

"Ako želimo političko rješenje, Karzai će u tome morati imati ključnu ulogu", rekao je Ibraheem Bahiss, konzultant u Međunarodnoj kriznoj skupini.

"Na mnogo načina on je figura koja objedinjuje", dodao je, naglasivši Karzaijevu sposobnost da okupi različite frakcije u zemlji.