Tvornice namjenske industrije u BiH koja se bavi proizvodnjom naoružanja i municije nemaju službeno sklopljenih ugovora o isporuci ovog smrtonosnog tereta Ukrajini, ali i pored toga, ti proizvodi preko posrednika i sivim kanalima dospijevaju na ovo ratište.

Otkrili su ovo novinari “New York Timesa” u jednom od svojih posljednjih tekstova pozivajući se na povjerljive spise i svjedočenja izvora bliskih američkim obavještajnim krugovima, navodeći kako je BiH samo jedna od zemalja u kojima posrednici iz SAD, ali i nekih drugih zemlja, nastoje nabaviti granate i municiju za ukrajinsku vojsku. List piše da se Ukrajina dugo oslanjala na rusko oružje, a sada se muči da nabavi municiju iz sovjetskog doba za to oružje, uz pomoć proizvođača čak i u, kako su istakli autori ovog teksta, “ruralnim krajevima istočne Europe”.

Dodaju da se zbog toga zapadne zemlje bore da pronađu alternativne izvore, ulažući milijune dolara u zaobilazna rješenja koja će utišati transakcije i izbjeći političke posljedice i rusku odmazdu. Kao jedna od zemalja je označena i Bugarska, koja je u posljednjih godinu dana povećala izvoz oružja na tri milijarde dolara, pet puta više nego tijekom 2019. godine.

-To nije jedina zemlja koja tiho doprinosi ukrajinskim ratnim naporima. Luksemburg opskrbljuje Ukrajinu oružjem porijeklom iz Češke. Posrednici sa gotovinom iz SAD pretražuju tvornice u BiH, Srbiji i Rumunnjskoj u potrazi za granatama, a Britanija je formirala tajnu radnu grupu za naoružavanje Ukrajine - navodi se u dokumentu do kojeg je došao i objavio ga ovaj ugledni američki list.

Ono što je zanimljivo jeste da je i izvoz oružja iz BiH u posljednjih godinu dana znatno povećan, baš kao i broj izdatih dozvola za tako nešto.

Prema saznanjima “Glasa Srpske”, postoji sumnja da se u jednoj od tvornica namjenske industrije prave fiktivni ugovori, ali i da se radi za lager, što nije dozvoljeno, jer se proizvodnja mora bazirati na unaprijed potpisanim ugovorima.

Da municija proizvedena u poduzećima iz FBiH nalazi svoj put do Ukrajine, ovaj list je ukazao još u listopadu prošle godine, kada je u SAD uhićen izvjesni Martin Zlatev, Bugarin sa američkom putovnicom, koji je u nekoliko navrata tijekom ove godine sklopio nekoliko vrijednih ugovora sa ukrajinskim vlastima o isporuci oružja i municije. Zlatev je na kraju pao zbog neispravnih papira, a kako su nakon toga objavili pojedini američki mediji, on je namjeravao da preko svoje tvrtke BMI Kijevu proda oružje i municiju proizvedene u Bugarskoj i BiH, koja inače službeno ne dozvoljava takvu trgovinu sa Ukrajinom. Kako je tada objavio ovaj list, tvrtka BMI sklopila je nekoliko poslova sa ukrajinskom vladom. Jedan je uključivao 2,2 milijuna komada američke municije, vrijedne 25 milijuna dolara. Još dva ugovora, vrijedna oko pet milijuna dolara, odnosila su se na 540 komada protivtenkovskog oružja te 22 minobacača proizvedena u BiH, kao i 900 raketa zemlja-zrak “made in” Bugarska. Kako bi zaobišao zakone u BiH i Bugarskoj, BMI je planirao da prikaže kako je Poljska krajnje odredište ovog oružja, objavio je ovaj američki list.