Posljednji je u nizu problema za Facebook otkriće kako je više od 30 milijuna korisnika bilo na udaru hakera koji su iskoristili sigurnosni propust i došli do brojnih osobnih podataka.

Iako su iz Facebooka poručili da je u tom slučaju izloženo bilo i oko 3 milijuna korisnika iz Europe, nisu precizirali otkud ti korisnici zaista dolaze.

Kako su iz Facebooka prilično šturi s informacijama o tome tko je zaista zahvaćen propustom, korisnicima je preostalo da se sami pobrinu za sigurnost svojih podataka i provjere jesu li ugroženi.

Poznato je da su hakeri imali pristup osobnim podacima kao što su korisničko ime, spol, jezik, vjera, rodno mjesto, grad u kojem se trenutno korisnik nalazi, datum rođenja, kojim uređajima pristupa Facebooku, obrazovanje, internetske stranice i osobe koje prate te što su posljednje pretraživali na Facebooku piše Zimo.co.

Već na prvi pogled jasno je da su hakeri mogli saznati mnogo iz tih podataka, a samo je pitanje vremena kad će se oni naći na prodaju na Dark Webu.

No kako znati je li i vaš račun kompromitiran i što učiniti u vezi s tim?

Ulogirajte se u svoj profil na Facebooku i posjetite stranicu vezanu za sigurnosni propust.

Čim pristupite stranici, Facebook će obaviti provjeru i javiti vam je li vaš račun kompromitiran.

Pri kraju stranice pronađite okvir s pitanjem Is my Facebook account impacted by this security issue?/ Je li moj Facebook profil ugrožen ovim sigurnosnim propustom?. U okviru ćete vidjeti svoj status.

Ako vaš račun nije kompromitiran, iz sigurnosnih razloga promijenite lozinku i možete nastaviti normalno koristiti Facebook.

No ako je kompromitiran, Facebook će ispisati koji su podaci dospjeli u ruke hakera.

Iako iz Facebooka ističu kako lozinke i podaci o kreditnim karticama nisu ukradeni, preporučujemo vam da ipak promijenite lozinku. Obvezno uključite dvostupanjsku autentifikaciju kako biste ubuduće bili obaviješteni ako bilo tko pokuša pristupiti vašem računu na Facebooku. Dvostupanjska autentifikacija podrazumijeva da se korisnik prilikom prijave na neki servis mora identificirati na dva različita načina. Najčešće se radi o upisivanju lozinke i PIN-a koji se šalje na mobilni telefon ili e-mail.

Posebnu pozornost posvetite e-mailovima koje primate, pogotovo na račun kojim ste prijavljeni na Facebooku. Stručnjaci za računalnu sigurnost pretpostavljaju da će hakeri ukradene podatke radije iskoristiti za ucjenu ili phishing prijevare ne bi li tako došli do pristupa vašim bankovim računima.

Ako ste prilikom prijavljivanja Facebooku dali i svoj broj telefona, budite posebno oprezni prilikom javljanja na nepoznate brojeve iz inozemstva.

Za neke je sve što se dogodilo s Facebookom ove godine bilo previše i možda će htjeti u potpunosti napustiti Facebook.