Iako su kiflice omiljena peciva u našim krajevima, kroasani su jednako popularni. Ta mekana slatka peciva od lisnatog tijesta i maslaca podsjećaju na najfiniji francuski doručak u hotelu. 30. siječnja obilježava se dan kroasana, a s YouTube kanala Home Made Recipes donosimo recept za domaće kroasane.

Naučite kako pripremiti domaće lisnato tijesto.

Sastojci

1 kg brašna
600 ml vode
1 žlica šećera
40 g svježeg ili 10 g suhog kvasca
50 ml ulja
1-2 žlice soli
375 g maslaca ili margarina
1 jaje za premazivanje
Recept za kroasane

Izmiksajte

Promiješajte šećer, kvasac i jednu žlicu brašna u toploj vodi. Postupno dodajte brašno, pa opet miješajte mikserom ili ručno. Zatim dodajte sol, pola mjere ulja i još brašna.

Dodajte sol

Količinu soli odredite sami, ovisno o tome radite li slatke ili slane kroasane. Za slatke je dovoljna jedna žlica, tijesto neće biti slano, ali se mora dodati da ne bude bljutavo i neukusno. Za slane povećajte količinu.

Miksajte

Sve ponovo izmiješajte mikserom ili ručno i postupno dodavajte brašno dok tijesto ne postane tvrđe pa ga zamijesite.

Zamijesite

Nakon što ste zamijesili tijesto, stavite ga na radnu površinu i premažite ostatkom ulja. Zatim mijesite dok se ulje potpuno ne uklopi u tijesto. Stol pospite brašnom pa tijesto podijelite na 16 dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglu pa prekrijte krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Razvaljajte

Nakon 30 minuta svaku lopticu uz pomoć valjka za tijesto i malo brašna razvaljajte na promjer cca 20 cm. Odaberite dva najveća komada tijesta i odvojite te krugove. Ne morate puno paziti da svaki krug bude precizan jer ćete ga nakon toga ručno oblikovati.

Složite

Na jedan od većih krugova tijesta naribajte maslac ili margarin. Stavite preko drugi krug tijesta i rukom razvucite po rubovima tijesta ispod. Rukom pritisnite odozgo kako bi se zalijepilo.

Postupak ponavljajte sve do posljednjeg dijela tijesta. Odozgo stavite ono drugo veće tijesto koje je prethodno odvojeno te opet sve utisnite rukom.

Režite

Ispod i oko naslaganog tijesta pospite brašnom i polako ga razvaljajte valjkom za tijesto, prvo stišćući sredinu, a zatim ostale dijelove. Pred kraj tijesto okrenite, dodatno razvucite i prerežite na nekoliko dijelova. Punite po želji.

Zarolajte

Zarolajte kroasane i posložite u pleh obložen papirom za pečenje, a zatim prekrijte krpom i ostavite da odstoje 30 minuta. Kroasane premažite umućenim jajetom.

Pecite

Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

Detaljan postupak pogledajte u videu:
 

Izvor: skuhaj.hr