Jeste li se ikada zapitali koliko dugo šećer može stajati u vašoj kuhinji, a da i dalje bude adekvatan za upotrebu? Nema rok trajanja, ali to ne znači da će ostati svjež zauvijek.

Granulirani bijeli šećer, zvani “običan šećer”, ima neograničen rok trajanja, ali ako ga čuvate na suhom i tamnom mjestu. Međutim, jasno je da ne može mjesecima biti svjež jer ništa ne traje vječno, a to bi trebalo da znate sljedeći put kada ga budete skladištili.

Iako šećer možda nema rok trajanja, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim supstancama koje mogu da utiču na njegov kvalitetu ili da ga učine neadekvatnim za upotrebu. Osim toga, šećer dobro apsorbira mirise i ukuse.

Organizacije za sigurnost hrane preporučuju bacanje pakovanja šećera nakon dvije godine, ali ako ne primijetite nikakve promjene ni u ukusu ni u izgledu, možete koristiti i stari – ako ste ga čuvali u hermetički zatvorenoj posudi, piše RealSimple.

Što je sa smeđim šećerom?

Smeđi šećer spada u grupu kvarljive robe, ali zbog toga što se na zraku dosta stvrdne, pa je dobro da ga držite također u hermetički zatvorenoj posudi.

Ako se, pak, stvrdnuo, možete ga pomiješati s nekoliko kapi vode ili na nekoliko sekundi staviti u mikrovalnu kako bi omekšao.

Također je preporučljivo da se čuva dvije godine za optimalnu svježinu i ukus, a možete ga čuvati i u zamrzivaču, ali tada, kao što znate, neće odmah biti spreman za upotrebu, pa vodite računa da ga na vrijeme izvadite iz zamrzivača, prenosi Super žena.