Travnjak bi do sredine studenog trebalo pokositi na visinu jedan do dva centimetra niže od uobičajene visine košnje. Nakon košnje obavlja se prozračivanje i prihrana travnjaka namjenskim organskim gnojivom kako bi trava u zimu ušla jaka i zelena. Tijekom zime otpalo lišće uklanjajte svakih 2 do 3 dana sa travnjaka.

Dolaskom hladnijih dana radovi na travnjacima su bitno smanjeni ili potpuno prestaju. Ipak, da bi uživali i naredne godine u lijepim travnjacima važno im je posvetiti malo pažnje u jesen kako bi ih adekvatno pripremili za zimu.

Kvaliteta i ljepota travnjaka u proljeće i ljeto u velikoj mjeri ovisi kako ste pripremili travnjak za zimu.

Tako je travnjak početkom studenog nužno posljednji put pokositi i to na visinu jedan do dva centimetra niže od uobičajene visine košnje koju radimo tijekom ljeta. To znači da se tijekom zime zelene površine ne trebaju ni kositi a ni zalijevati, izuzev u Hercegovini i to samo u godinama sa izrazito toplom zimom bez padalina.

Zbog neuobičajeno visokih temperatura u ovo doba godine na području Hercegovine, koje pogoduju rastu biljaka, košnja se još uvijek redovito provodi. Obično se početkom studenog obavlja posljednja košnja u ovoj godini.

Nakon posljednje košnje travnjak je potrebno prihraniti i to namjenskim gnojivima za travu.

To se obavlja iz razloga što namjenska gnojiva za travnjak u svom sastavu, osim osnovnih elemenata, imaju i mikroelemente nužne za pravilan razvitak biljaka. Primjenom namjenskih gnojiva za travnjake bitnije utječemo na učvršćivanje vlati trave, koje su onda otpornije i na hladnoću i na niske temperature. Primjenom navedenih gnojiva za travu istodobno utječemo na stvaranje akumulacijske energije za njen bolji i uspješniji rast tijekom proljeća.

Obavezno prozračivanje travnjaka

Posebno je važno sredinom studenog, nakon posljednje košnje, obaviti prozračivanje travnjaka kako bi se izbjegao zimski razvoj mahovine i gljivica. Da bi se pak travnjak temeljito prozračio potrebno je koristiti namjenski prozračivač koji omogućuje dubinsko provjetravanje travnjaka. Prozračivanje pridonosi smanjenju zbijanja i pospješuje dovođenje vode i gnojiva u tlo.

Uklanjanje suhe i odumrle trave

Na travnjaku se tijekom jeseni može pojaviti sloj odumrle trave koji se naziva filc, a on štetno djeluje na rast trave te stvara povoljne uvjete za razvoj bolesti i štetnika. Filc se uklanja običnim metalnim grabljama. Nekoliko dana nakon posljednje kosidbe potrebno je dobro pograbiti travnjak kako bi se uklonila sva odumrla trava, ali i mahovina. To isto se može ponoviti i tijekom zime.

Opalo lišće – veliki problem na travnjaku

Svakako da tijekom jeseni i zime s travnjaka trebamo redovito uklanjati i otpalo lišće jer ono stvara idealne uvjete za pojavu odgovarajućih bolesti na travnjaku. Osim toga, debeo sloj lišća na površini generalno gledano oslabljuje travnjak jer sprječava prolazak zraka i svijetla. Lišće se može uklanjati grabljama, ali i motornim ili električnim puhačima lišća koji vrlo efikasno uklanjaju lišće ne samo sa travnjaka nego i drugih površina.

Lišće uklanjajte bar jednom svaka tri dana. Skupljeno lišće odlažite u kompostište. Također se preporučuje ukloniti sve što se nalazi na njemu, poput namještaja, grana ili igračaka.

U područjima gdje su tijekom zime česte padaline u obliku snijega, staze oko travnjaka treba održavati prohodnim kako se travnjaci ne bi koristili kao prečica. Ukoliko staze tijekom zime posipate sa soli, obratite pozornost gdje odlažete snijeg sa staze jer sol može oštetiti biljke. Isto tako, tijekom zime, nije poželjno na travnjake parkirati automobile jer dolazi da pretjeranog zbijanja i uništavanja biljaka.