Kao i kod rajčice, orezivanje paprike ključno je za uzgoj zdravog, produktivnog usjeva

Kada orežete biljke paprike koje rastu u vašem vrtu, na povišenim gredicama ili posudama – događaju se sjajne stvari! Kada je riječ o uzgoju zdravih i iznimno produktivnih biljaka paprike, orezivanje može igrati veliku ulogu u cjelokupnom uspjehu vaših biljaka. Ne samo da orezivanje vaših biljaka paprike može pomoći u povećanju količine zraka, vode i sunčeve svjetlosti koje primaju za snažan rast – ono također može potaknuti oprašivanje i prinose.

Kada se grane, stabljike i lišće paprike pusti da rastu po volji, mogu stvoriti pokrov od lišća koji je toliko gust da oprašivačima postaje teško doći do cvijeta. Ali malo otvaranje biljke može povećati pristup i oprašivanje. Osim toga, dodatni protok zraka pomaže da biljka bude zdravija i jača.

Orezivanje također olakšava brigu o biljkama. Podrezivanjem donjih grana paprike – zalijevanje i gnojidba postaju jednostavni zadaci. Još bolje, podrezivanje baze također otežava pristup štetnicima. Bez donjih dijelova, teže im je popeti se do lišća. Imajući na umu sve te prednosti, saznajte u nastavku kako savršeno orezati paprike.

Kako orezati paprike za bolju i veću žetvu

Kao i kod rajčice, orezivanje paprike ključno je za uzgoj zdravog, produktivnog usjeva. Kod paprike najvažnije područje rezidbe je pri dnu biljke. Zapravo, čak i ako odlučite ne orezivati ništa drugo, orežite donji dio biljaka! Kao što je gore spomenuto, donja rezidba je nužna kada je u pitanju propuštanje zraka kroz biljku i zadržavanje bolesti i štetnika na odstojanju.

Kod manjih sorti paprike, kada sazriju, donjih 20 do 25 centimetara biljke treba podrezati. Za veće vrste paprika, odozdo prema gore mora biti 30 do 40 centimetara slobodnog prostora.

Ključ uspjeha je postupno orezivanje biljke kako raste. Tijekom prvog mjeseca rasta, kada su biljke male, počnite s orezivanjem svih grana blizu dna od 10 do 15 centimetara. Mlade stabljike su tanke i često se mogu lako orezati oštrim, čistim škarama.

Sterilizirajte prije rezidbe

Sterilizirajte svoje oštrice antiseptičkom otopinom prije orezivanja kako biste spriječili prijenos bolesti s drugih biljaka za čije su orezivanje možda bile korištene. Ovo je važno učiniti kada obavljate bilo kakvo orezivanje, bilo koje biljke.

Kako biljka raste, nastavite orezivati donje dijelove kako biste oslobodili željeni prostor. Ostaci paprike mogu se dodati u kompostnu hrpu sve dok ne pokazuju očite znakove bolesti.

Orezivanje sredine i vrha

Srednjim i gornjim dijelovima vaših biljaka paprike također možete pomoći orezivanjem, a to može biti vrlo korisno za njihov konačni uspjeh. Rezidba na tim područjima bit će lakša od donje, a pomaže da lišće ne postane pregusto.

Pustite biljku da malo sazrije prije srednje ili gornje rezidbe. Započnite čišćenjem samo nekoliko grana iz sredine vaših biljaka kako biste ih otvorili. Odaberite stabljike i grane koje imaju najmanje cvjetova i uklonite ih kako bi preostala biljka dobila više svjetla i zraka. Pravi ključ za srednje orezivanje je jednostavno ne dopustiti da biljka preraste lišćem. Nemojte previše razmišljati o ovom koraku i zapamtite da je manje više kada je u pitanju srednje orezivanje. Uklanjanjem samo nekoliko srednjih stabljika i grana može se uvelike poboljšati protok zraka biljke i potencijal sazrijevanja.

Na kraju, uvijek uklonite sve divlje grane ili bilo koji dio biljke koji pokazuje znakove bolesti. Ako grana naraste previsoko i teško ju je poduprijeti, možete je podrezati kako biljka ne bi postala teška. Opet, više od svega drugog, najvažnija je donja rezidba!

Orežite ranu papriku

Posljednji dio rezidbe koji može pomoći vašim biljkama je uklanjanje prvih paprika koje se formiraju. Iako može biti uzbudljivo vidjeti ove rane paprike, uklanjanjem prvih koje se pojave, biljka će biti usredotočena na rast i stvaranje više cvjetanja.

Vrtlarima to može biti teško učiniti, ali orezivanjem tih ranih plodova zapravo ćete ubrzati žetvu. Ranim paprikama treba predugo da sazriju i uzmu energiju iz biljke. Činite to otprilike tjedan ili dva, a zatim pustite da se novi cvjetovi pretvore u sjajne paprike!

Kako orezati i podržati manje paprike

Podupiranje biljaka paprike jednako je važno kao i potpora biljkama rajčice. Bez toga, paprike lako mogu stradati – kao i vaša ukupna žetva!

Kako biljka paprike počinje rasti, stabljike i grane mogu postati prilično teške. Pogotovo kako nastaje sve više paprika. Zapravo, kada sazrije puni urod, biljke paprike proizvode još veću težinu na svojim granama nego mnoge sorte rajčice. Bez odgovarajuće potpore, grane mogu lako pucati od težine. To ne samo da može uništiti plodove, već pritom oštetiti i biljku. A ako se dogodi jak vjetar ili ljetna kiša, možete izgubiti cijelu biljku u trenu.

Za manje sorte kao što su jalapen i čili papričice, trebat ćete potporu biljke samo za glavnu stabljiku. Započnite vezanjem glavne stabljike nekoliko centimetara od tla. Nastavite vezati više nosača dok raste. Ove manje biljke proizvode svoje plodove na kompaktan način izvan glavne stabljike, zbog toga je jedan nosač obično više nego dovoljan da osigura usjev.

Podupiranje velikih sorti paprike

Za veće sorte kao što su zelena, crvena i žuta paprika ili velika pečena paprika, obavezno je podupiranje glavne stabljike i jako opterećenih grana. Kao i kod manjih sorti paprike, počnite rano vezati glavnu stabljiku nekoliko centimetara prema gore. Također ćete htjeti vezati glavnu stabljiku ili stabljike dok rastu.

Osim toga, za velike sorte paprike, trebat ćete privezati sve teške grane za glavni oslonac kako biste ih držali pod kontrolom. Bez dodatnog oslonca, velike grane izdanaka mogu se prilično lako otrgnuti od biljke. Pogotovo jer na njima ima sve više plodova koji sazrijevaju!

jutarnji.hr