'Svjesna činjenice da zdravstveni djelatnici širom BiH rade već na izmaku snaga, da su mnoge profesije izložene najvećem riziku od zaraze, želim s vama podijeliti nadu da će davno plaćena cjepiva stići u najkraćem roku do krajnjih korisnika i da će se epidemiološka slika početi popravljati. Svima želim snagu, strpljenje i da ostanete zdravi!' - izjavila je, Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova u BiH krajem ožujka.

Tek tada su stigle prve doze vakcina iz Covax mehanizma. Pfizer-BioNTechovih 23.400 i AstraZenecinih 26.400 doza. To je jedini dio cjepiva koje je BiH kao država platila, a stigle su.

Podsjetimo, 13 milijuna našeg novca izdvojeno je za 1.230.000 doza cjepiva iz COVAX-a.

Federacija BiH se osim COVAX-ovih cjepiva oslonila na donacije i lijepe riječi.

Tako je premijer Fadil Novalić naglasio ‘Da smo htjeli glumiti državu mi bismo cjepiva nabavili u prosincu'.

No, kako Federacija nije ‘glumila državu’ na kraju je za ovaj entitet stiglo oko 60 tisuća doza, većinom doniranih. I to iz Srbije i Turske, odlukama predsjednika Vučića i Erdogana.

Ni u Republici Srpskoj organizacija nije bila bolja. Stigao dio Covaxa, a od kupljenih 400.000 doza, građani su dobili tek desetinu.

‘Republika Srpska je kupila 400.000 doza Sputnjika, a stigle su 42.000 doza. Imamo najava da će još doći 60.000 doza. Gdje su ostale doze? I cjepiva su dio politike. Drugačije je kad se proizvođaču obrate iz Vijeća ministara, Predsjedništva BiH ili kada im dođe neki diler. Naravno da će prije u susret izaći državnoj instituciji, nego dileru’ , rekla je za N1, Aleksandra Pandurević iz SDS-a .

I tako do sada, kraja travnja, u Bosni i Hercegovini i dalje imamo cijepnih doza za imunizaciju svega oko 5 posto stanovnika. 5 posto!!!

A da bi u bilo kojoj državi populacija stekla imunitet, na nevidljivi i smrtni virus, potrebno je cijepiti oko 70 posto stanovnika. Kada ćemo ovu brojku dostići, veoma teško je reći. Stručnjaci tvrde, ove godine ne, piše N1.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo je nabavku 200.000 Pfizerovih vakcina. Platit će ih sredstvima iz IPA fondova. Ministarstvo civilnih poslova, prema posljednjim njihovim vijestima obećava Covax isporuku 100.620 doza Pfizerovih vakcina, a navedene doze stižu ‘u tjednu od 03. do 09. ožujka, ovisno o planu isporuke proizvođača’. I posljednje obećanje je od Europske komisije uz koordinaciju Austrije – 214.000 doza Pfizera. U prijevodu, a i sam Die Presse koji je vijest objavio, je to naveo – to je prilično skromno, jer tom količinom doza može se cijepiti tek 3 posto od otprilike 3,3 milijuna građana naše države, u najgorem slučaju do kolovoza ove godine.

Sa svim ćemo dostići količinu vakcina za imunizaciju 20 posto populacije. Opet nedovoljno.

S današnjim danom, u državi bez cjepiva, od 5. ižujka 2020., kada je registrirana prva osoba zaražena koronavirusom, 193.500 je slučajeva Covidom zaraženih Bosanaca i Hercegovaca. 150.458 ih se oporavilo. Njih 8.082 je preminulo. Aktivno zaraženo je 34.575.

Nažalost, ovo nisu samo brojke. Ovo su ljudi!