Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije protiv inspektora Policijske postaje Cazin Saida Ljubijankića (51) iz Cazina zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i lažno prijavljivanje.

Prema navodima optužnice Ljubijankić je od 23. travnja do 13. lipnja 2020. godine u Cazinu, kao inspektor Policijske postaje Cazin, nakon što je 23. podnio prijavu protiv K.P. zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti, a zbog pisanja komentara na društvenoj mreži Facebook na tekst obavljen o njemu.

Nevin čovjek

On je prvo 8. svibnja 2020. godine, naredio raspisivanje operativne potrage za K.P. s nalogom da se uhiti bez postojanja zakonskih razloga. On je to uradio unatoč usmenom nalogu dežurnog tužitelja Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije koji se u konzultacijama s postupajućim istražiteljem očitovao da u predmetnim radnjama nema obilježja krivičnog djela.

Ljubijankić je poslao graničnoj policiji potragu s lažnim navodima te je 12. lipnja 2020. godine u 16. na graničnom prijelazu Velika Kladuša uhićen K.P. ni kriv ni dužan. On je istog dana u 17.20 sati, predan policiji te je protupravno zadržan do 13. lipnja, a da dežurni tužitelj nije ni obaviješten.

Lažni nalog

Drugom točkom optužnice optuženom Ljubijankiću je stavljeno na teret da je u razdoblju od 16. lišnja do 18. lipnja 2020. godine u Cazinu naredio dežurnom inspektoru da napravi izvještaj u kojem se K.P tereti za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti. Osnovanost predmetne optužnice potvrđena je opsežnom istragom u kojoj je salušan veći broj svjedoka i prikupljeno nekoliko desetina materijalnih dokaza, piše Dnevni avaz

U narednom razdoblju se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Općinskim sudom u Cazinu.

Podsjećamo Ljubijankića su uhitili pripadnici SIPA-e, a kod njega je pronađen i jedan pištolj.