''MUP Hercegbosanske županije provjerava sve navode te provodi operativni rad na terenu u svezi prijave nestanka dokumentacije HVO-a - Zborno područje Tomislavgrad'', izjavio je za Fenu glasnogovornik MUP-a HBŽ-a Ivica Vrdoljak.

''Prijavu je MUP-u podnio predsjednik Hrvatske liste za Livno i općinski vijećnik Jakov Perković, koji je u prostorijama Sektora kriminalističke policije MUP-a u Livnu saslušan u svojstvu svjedoka čime će se uzeti i provjeriti u obzir sve okolnosti koje je njima tijekom informativnog razgovora prenio'', kazao je Vrdoljak.

Perković je na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Livno, krajem protekle godine, tražio dopunu dnevnog reda zbog spoznaja da je dokumentacija (arhiva) Zbornog područja Tomislavgrad na ''nezakonit način'' završila u Banja Luci po nalogu Tužiteljstva HBŽ-a, dok izvršitelje u ovom dijelu vidi u uposlenicima Županijskog MUP-a.

Hrvatska lista za Livno tražila je dopunu dnevnog reda zbog spoznaja da je dokumentacija (arhiva) Zbornog područja Tomislavgrad na nezakonit način završila u Banja Luci po nalogu Tužiteljstva HBŽ-a, a izvršitelji su bili uposlenici MUP-a HBŽ.

''Ovakvim postupanjem Tužiteljstva K10 i MUP-a HBŽ ugrožena je sigurnost više tisuća hrvatskih branitelja, jer se 'HVO i Vojna policija optužuju da su u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog srpskog stanovništva Općine Livno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je započeo u travnju 1992., a čiji su članovi bili zapovjedništvo i pripadnici policije HVO Livno, čiji je cilj bio nasilno permanentno preseljenje Srba s područja Livno''.

''Ovakvim postupanjem Tužiteljstva i MUP-a HBŽ-a ugrožena je sigurnost više tisuća hrvatskih branitelja, jer se HVO i Vojna policija optužuju da su u okviru širokog i sustavnog napada usmjerenog protiv civilnog srpskog stanovništva općine Livno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je započeo u travnju 1992., a čiji su članovi bili zapovjedništvo i pripadnici policije HVO-a Livno, koji su za cilj imali nasilno permanentno preseljenje Srba s područja Livna'', naveo je Perković u priopćenju za javnost.

Naime, Hrvatska lista za Livno obavijestila je javnost da je 11. siječnja 2016. u prostorijama Sektora kriminalističke policije MUP-a Hercegbosanske županije u Livnu saslušan predsjednik Hrvatske liste za Livno i Općinski vijećnik Jakov Perković u svojstvu svjedoka, a u svezi kaznenog djela Teške krađe iz članka 287. KZ FBiH na okolnosti nestanka dokumentacije HVO Zborno područje Tomislavgrad.