Sezona bundeva je tu, a bilo da ste ih rezbarili za Noć vještica ili ste od njih pravili juhe ili neke druge specijalitete, sigurno su vam ostale njihove sjemenke koje niste iskoristili. Bilo bi šteta baciti ih, pa evo par načina kako ih možete ispeći i uživati u njima.

Bučine sjemenke jedna su od najzdravijih grickalica jer su bogate proteinima i mastima, sadrže antioksidanse i visok udio magnezija i vlakana pa je odlična vijest da ovu zdravu grickalicu možete pripremiti kod kuće u samo nekoliko jednostavnih koraka.

Trebat će vam sjemenke iz jedne bundeve, dvije žličice maslaca ili ulja, malo soli i drugih začina po želji, poput češnjaka u prahu ili kajenskog papra. Sjemenke izvadite iz bundeve ako već niste, očistite ih od vlakana, operite u vodi i dobro posušite.

Sada se možete baciti na pečenje, a sjemenke bundeve možete peći na tri načina - u pećnici, na tavi ili u mikrovalnoj pećnici. U nastavku saznajte na što morate posebno obratiti pažnju pri svakoj od te tri metode.

Sjemenke iz pećnice

Ako sjemenke poželite peći u pećnici, prvo je zagrijte na 160 stupnjeva. Dok se pećnica grije, sjemenke u zdjeli pomiješajte s maslacem ili uljem te začinima po želji, a zatim ih stavite na lim za pečenje i lijepo ih rasporedite kako bi se ravnomjerno ispekle.

Sjemenke pecite dok ne porumene, a za vrijeme pečenja obavezno ih okrenite kako bi se dobro ispekle i s jedne i s druge strane. Također, pazite da se ne prepeku kako ne bi bile pregorke. Kada budu gotove, izvadite ih i ostavite da se ohlade.

Sjemenke iz tave

Ne da vam se paliti pećnicu? Sjemenke bundeve možete ispeći i u tavi, što je brža i jednostavnija varijanta. Ako se odlučite za to, namočite ih u slanu vodu i držite ih tako otprilike 2-3 sata, a zatim ih osušite i prepržite na zagrijanoj tavi, uz neprestano miješanje. Kada čujete pucketanje, smanjite vatru i provjerite jesu li gotove.

Sjemenke iz mikrovalne

Ako nemate pećnicu, a ne želite ih peći ni u tavi, mikrovalna pećnica jedna je od opcija. U ovom slučaju sjemenke ravnomjerno rasporedite na plitki tanjur i u mikrovalnoj ih pecite jednu minutu. Nakon toga ih promiješajte i okrenite na drugu stranu pa pecite još jednu minutu.