Gubitak centimetara oko struka jedna je od najvećih muka. Neki su isprobali apsolutno sve, od vježbanja do plastične hirurgije. Međutim, znanstvenici su nedavno otkrili da crijevna flora također igra veliku ulogu kada je gubitak sala u ovom dijelu tijela u pitanju.

U našim crijevima živi oko 100 milijardi bakterija, a gotovo sve one se nalaze u debelom crijevu. Obično se razvijaju od rođenja i bezopasne su kada su u ravnoteži. Međutim, ukoliko se desi disbalans mogu stvoriti neke probleme, kao što je problem s pretilošću. Naime, poremećaj u ravnoteži crijevne flore uzrokuje neurednu probavu i slab imunitet, prenosi Klix.ba.

Zbog čega su bakterije neophodne organizmu

Budući da bakterija ima jako puno one značajno doprinose i ljudskom zdravlju, jer je njihova glavna funkcija apsorbiranje svih hranjivih sastojaka koje se nalaze u hrani.

Međutim, tu se njihov posao ne završava. Oni podstiču na proizvodnju vitamina, poput vitamina B, K i različitih aminokiselina, oni hvataju potrebne minerale, poput magnezija i željeza, pomažu našem tijelu da se brani od virusa i drugih opasnih bakterija, zatim metaboliziraju određene ugljikohidrate, čineći ih probavljivim za ljude.

Iako im je glavni posao zaštita zdravlja ljudi, bakterije itekako mogu uticati na našu veličinu struka. Naime, crijevne bakterije su odgovorne za izvlačenje energije iz hrane. Prema istraživanjima, kapacitet apsorpcije hranjivih sastojaka može varirati od osobe do osobe, jer sastav crijevne flore je kod svakog pojedinca drugačiji.

Crijevna flora također učestvuje u procesu skladištenja masti u tijelu. Pored toga, utvrđeno je da dijeta s visokim udjelom masti može izmijeniti mikrobiom i učiniti ga sklonijim razvoju pretilosti. Ove bakterije također imaju šestpostotni utjecak na varijaciju triglicerida i četiripostotni uticaj na promjenu kolesterola.

Treba naglasiti kako su ovo samo početna ispitivanja.

Uzroci disbalansa crijevne flore u ljudskom tijelu još uvijek su podvrgnuti proučavanju, a na mnoga pitanja tek treba odgovoriti.

Kako spriječiti disbalans bakterija i pretilost

Liječnici preporučuju usvajanje zdravog načina života na svaki način, istovremeno zadržavajući fokus na zdravoj prehrani.

Pokušajte smanjiti potrošnju šećera i masti, izbjegavajte prerađenu hranu, jer ona potiče rast štetnih kolonija bakterija. Odlučite se za voće i povrće (5 porcija dnevno), kao i hranu koja je bogata vlaknima, jer sadrže složene ugljikohidrate koji pomažu korisnim bakterijama da rastu.

Pijte puno vode da biste sačuvali tijelo od nečistoća.

Jedite male količine hrane nekoliko puta na dan. Konzumirajte prebiotike, a u svoju prehranu možete uključiti banane, bijeli luk, artičoke i još mnogo toga.

Uzmite probiotike poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i drugih fermentiranih proizvoda.

(www.jabuka.tv)