Rat u Ukrajini prouzrokovat će najveća poskupljenja u proteklih 50 godina, procjene su Svjetske banke. Prema njihovoj analizi, hrana će biti sve skuplja, a cijene pojedinih životnih namirnica biće veće za još 50 posto. Kako će to podnijeti građani naše zemlje?

Najnovija analiza Svjetske banke govori da će 2022. godina biti jedna od najtežih u posljednjih pedeset godina. Talas poskupljenja neće stati, pa se tako očekuje (ovdje kreće grafika) poskupljenje pšenice od dodatnih 42,7%, cijena ulja će nastaviti da se povećava, a pojedine vrste mesa poskupjet će još 40%. Cijena energenata, prema ovoj analizi, biće uvećana za više od 50%.
 


Aleksa Milojević, ekonomista

"Već dugo najveći ekonomski umovi svijeta upozoravaju da svijet ide u pogrešnom pravcu i da idemo u najdublju krizu. Stiže vrijeme sazrijevanja plodova pogrešnih odluka i silnog gomilanja novca koji nema pokriće.”

Glavni razlog poskupljenja je nestašica prouzrokovana ratom u Ukrajini.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono”, Bijeljina

"Transport puno košta, svaki put roba koja dolazi, uglavnom stiže iz inostranstva, malo mi imamo svojih proizvoda, pa i ovi naši su poskupili."

Dok inflacija “guta” plaće i mirovine, građani su postali mađioničari preživljavanja. Iako je ranije bilo riječi o uvođenju diferencirane stope PDV-a, ograničavanju enormnih poskupljenja, u praksi nije urađeno mnogo i nema naznaka da će do kraja godine biti značajne promjene.

Zoran Pavlović, ekonomista

"Naši organi, institucije, porezne, inspekcije ne rade svoj posao, jer ako pogledamo koliko je bilo kontrola i koliko je nađeno neopravdanog poskupljenja i kasno naplaćeno, jasno je da svako lovi u mutnom."

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina

"Svugdje u Europi diferencirana stopa, jedino kod nas obrazloženja da ne može, to njihovo obrazloženje, ne znam ni ja tko može pametan biti da to prihvati kao realno. Neće sigurno biti bolje,a da se razumijemo, bar ne u dogledno vrijeme.”

Procjene svjetskih, ali i domaćih ekonomista jesu da će nas inflacija do kraja godine izmoriti, a sva dosadašnja kretanja govore u prilog toj tvrdnji, poput podataka UN-a da je indeks cijena namirnica najveći otkako je počeo da se vodi prije 60 godina.