Dugoočekivana ukrajinska proljetna ofenziva zapravo je počela i, ako dovoljno pažljivo pogledate, možete vidjeti ne samo dim i eksplozije već i antikremaljske mentalne igre, smatraju vojni analitičari, a prenosi Kyiv Post.

Udarna snaga od 10 do 15 brigada Ukrajinskih oružanih snaga ili 15.000 do 30.000 vojnika nedavno je povučena s borbene linije, odmara se i oporavlja ili završava obuku u NATO-ovim bazama i priprema za sudjelovanje u dosad najvećem napadu ukrajinske vojske. Točno vrijeme i mjesto kopnenog napada strogo su čuvane vojne tajne, a topničko bombardiranje prije napada još nije počelo.

Međutim, ukrajinsko vojno vodstvo već se kreće prema pobjedi u psihološkoj borbi uoči napada i, iako je značajan dio postrojbi trenutačno na obuci, sve veći broj ukrajinskih precizno vođenih raketa, balističkih projektila i dronova kamikaza leti duboko u teritorij pod kontrolom Rusije na pravcu vjerojatne ofenzive, rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleksij Getman za Kyiv Post, a prenosi Index.hr.

"Ovo će biti složena ofenziva, koristit će se svi aspekti vojnog pritiska, ne samo konvencionalno oružje na borbenoj liniji već i napadi u informacijskom spektru, partizani i dubinski udari. Ukrajinska vojska radit će na stvaranju najboljih mogućih uvjeta da konvencionalna kopnena ofenziva bude uspješna, a nešto od toga događa se upravo sada. Informacijski rat je apsolutno dio toga", rekao je Getman.

O curenju podataka

Oleh Ižak, viši analitičar u Nacionalnom institutu za strateška istraživanja, kaže da je nedavno curenje tajnih američkih vojnih brifinga - koji govore o ukrajinskom ratu i ofenzivnim pripremama ukrajinske vojske (o čemu je prvi u ponedjeljak izvijestio The New York Times) - bilo želja "nekoga", bilo u Washingtonu ili Kijevu, da Rusima oteža donošenje vojnih odluka "curenjem" informacija za koje Kremlj već zna i prisiljavanjem ruskog predsjednika Vladimira Putina - bivšeg tajnog agenta s paranojom o podmetnutim informacijama - da preispituje njihovu vjerodostojnost.

"Mislim da je to pokušaj da se utječe na donošenje odluka u Rusiji. Ne isključujem mogućnost da je ovo nekakav pokušaj strateškog trika, objavljivanje informacija koje se već znaju. To je nešto poput ovih stalnih razgovora o Putinovu zdravlju", rekao je Ižak u intervjuu na YouTubeu 9. travnja.

Getman i druge osobe s kojima je Kyiv Post razgovarao rekli su da je ukrajinsko vojno vodstvo u potpunosti krenulo u višestruku kampanju mentalnih igara protiv ruske vojske i civilnog stanovništva koristeći sve, od kamiona s razglasom u sektoru Kreminne koji pozivaju ruske trupe na predaju, preko općih upozorenja o uhićenju i kaznenoj odgovornosti ukrajinskih dužnosnika koji trenutačno žive na teritoriju okupiranom od Rusije, do svečanih obilježavanja godišnjica masovnih ubojstava u Buči te ruskog povlačenja iz Kijeva i davanja pristupa neovisnim medijima ruskim ratnim zarobljenicima radi intervjua.

Pogled prema Zapadu

Kijev ne cilja samo ruska srca i umove već gotovo jednako i europske saveznike koji još uvijek nisu uvjereni da će ruske snage ikada biti poražene, ističu neki promatrači. U nekoliko tjedana do trenutka kad će glavne ukrajinske snage, koje je obučio i opremio NATO, biti na polaznim položajima, ključni cilj Kijeva bit će uvjeriti europske skeptike u ukrajinski uspjeh na bojištu i pretvoriti to u stvarnu materijalnu potporu, rekao je Florin Blanaru, umirovljeni časnik rumunjske vojske.

"Ukrajina je uspješno primijenila složene operacije kamuflaže i zaštite priprema za nadolazeću ofenzivu. Pravo je pitanje hoće li biti ofenzive u situaciji u kojoj su ukrajinska vojska i narod odlučni boriti se do kraja, ali vanjski faktori koji otvoreno podupiru ukrajinske ratne napore daju zbunjujuće signale, posebice Mađarska, Francuska i vodstvo EU, koji obećavaju, ali potom odgađaju i ne ispunjavaju obećano", rekao je Blanaru.

Visoki kijevski dužnosnici predvođeni predsjednikom Volodimirom Zelenskim rekli su da je ključni materijalni preduvjet za uspješnu ofenzivu u dolasku, ali još nije na terenu u Ukrajini. To uključuje mali arsenal protuzračnih sustava prema NATO-ovim standardima koji Ukrajini još nisu isporučile zapadne države: moćnu američku raketu dugog dometa Patriot, norvešku raketu kratkog dometa NASAMS i talijansko-francusku raketu srednjeg dometa SAMP/T. Prva baterija Patriota trebala bi biti isporučena do kraja travnja, pišu ukrajinski mediji.

Ukrajinske snage u sektoru odabranom za ofenzivu moraju osigurati barem zračni prostor iznad svojih snaga i iznad teritorija koji ukrajinska vojska namjerava zauzeti i po mogućnosti stvoriti uvjete da ukrajinske letjelice (ofenzivni dronovi i projektili zemlja-zemlja) mogu pogoditi ciljeve bez ruskog uplitanja, rekli su promatrači.

Napad na Krim

U subotu su dvije snažne eksplozije potresle krimski lučki grad Feodosiju, oko 250 km od najbližeg teritorija pod kontrolom Ukrajine. Uslijedio je niz objava lokalnih vlasti povezanih s Kremljem, u kojima se tvrdilo da je protuzračna obrana oborila sve što su Ukrajinci poslali.

Društveni mediji, ukrajinski dužnosnici i šef Krima - kojeg je imenovao Putin - Sergej Aksenov kasnije su potvrdili da je zapravo Kijev lansirao dva dalekometna projektila zemlja-zemlja, od kojih je svaki imao bojevu glavu od pola tone. Ruska protuzračna obrana oborila je jedan projektil, ali je drugi, prema ukrajinskim izvorima, uništio rusku protuzračnu raketnu bateriju S-300.

S-300 jedno je od najboljih ruskih oružja protuzračne obrane. Uništenje sustava u Feodosiji potencijalno bi moglo otvoriti zračni jaz širok desetke kilometara za prodor ukrajinskih bespilotnih letjelica i projektila u budućim napadima na ruske snage raspoređene na južnom frontu.

Osim ruskih protuzračnih sustava, ističu promatrači, a medijska izvješća potvrđuju, ukrajinska vojska usmjerena je na rusku vojnu infrastrukturu u južnom sektoru - posebno streljivo, transportna čvorišta i koncentracije trupa.

Udari na Melitopolj

U petak je Ivan Federiv, gradonačelnik u egzilu okupiranog grada Melitopolja, koji je po mnogima glavni posredni cilj predstojećeg ukrajinskog napada, ustvrdio da je niz napada pokrenutih od 3. do 6. travnja uništio ruske trupe i borbena vozila u industrijskoj četvrti. Nije identificirao korišteno oružje niti opisao točne mete.

Video na društvenim mrežama koji je povezan sa željezničkom postajom u Melitopolju prikazuje spektakularnu noćnu eksploziju koja je izazvala veliki požar. Ruski izvori tvrde da je više raketa američke proizvodnje, koje je lansirao HIMARS (GPS-om navođena raketa koja nosi bojevu glavu od 90 kg), korišteno u napadima te je oštećena željeznička infrastruktura.

Od kraja ožujka, na temelju objava ukrajinskih oružanih snaga i lokalnih izvješća, neobjašnjive eksplozije, od kojih su neke vjerojatno izvele civilne bespilotne letjelice modificirane za nošenje eksploziva, pogodile su vojne ciljeve u blizini sela Razdolne i Gvardejske na Krimu, u blizini gradova Belgoroda, Rostova i Kurska na jugozapadu Rusije, kao i ukrajinskog grada Mariupolja koji je okupirala Rusija.

Najspektakularniji napad od 20. ožujka pogodio je željezničku skretnicu u krimskom gradu Džankoju - prema ukrajinskim izvorima - uništivši vlak s ruskim projektilima Kinžal, oružjem za lansiranje iz zraka koje su ruske snage koristile prošlih mjeseci za napade na ukrajinske gradove i elektroenergetsku infrastrukturu.

"Ukrajinci se spremaju, vidljivo je da se to događa", rekao je Getman.