Prezimljavanje za sobno cvijeće je veoma važno. Od temperature i svjetlosti uglavnom zavisi hoće li biljka dočekati proljeće.

Prije nego saksije s vašim cvijećem unesete unutra, treba da ih očistite i operete, zatim da uklonite sve suho i polusuho lišće i sve suhe grančice. Ljeti mora da se vodi računa i kad cvijet precvijeta, ili list počne da žuti, peteljku nikad ne treba otkinuti do kraja, već do polovine. Na koljenu se stvara ožiljak i onda biljka boluje. Poslije par dana, pri dodiru ili sama od sebe, peteljka otpadne. Osim saksija, grančice i lišće treba dobro da se opere i pregleda da nema parazita, jer se zaraženo cvijeće ne smije unijeti da prezimi, jer takva biljka slabi i vrlo brzo propada.

Biljke koje imaju uvijek zeleno lišće kao što su liander, lovorika, mirta, aspidistra i druge najbolje prezimljavaju na temperaturi od 2-5 °C ,tada miruju i na proljeće su jače. Muškatle i fuksije mogu da se stave na polumračno mjesto, i na proljeće će da budu bujnije.

Premještanje saksija je uvijek zahtjevan posao, ali kada ga valjano uradite, vaše biljke će lijepo prezimiti. Ako imate zastakljenu terasu, većina saksija može na njoj i da ostane. Stavite ih na zid, a za to će vam dobro doći jednostavne police ili dekorativni držači. Biljke osjetljive na hladnoću ipak unesite u kuću.

UNOSITE POSTEPENO

U stanu odredite mjesta na koja ćete postaviti saksijsko cvijeće i prostor raspremite. Prvo unesite cvijeće koje teže podnosi hladne noći, a vrste koje bolje podnose niže temperature ostavite još neko vrijeme na balkonu, na svjetlom mjestu, ali u zavjetrini.

PRIPREMITE MJESTO

Saksije u kući rasporedite tako da se listovi i cvjetovi ne dodiruju. Možete da ih grupirate po bojama koje se slažu ili prave lijep kontrast – piše Blic Žena.


ŠTO MANJE VODE

Cvijeće lakše podnosi sušu nego višak vode i zato prestanite sa svakodnevnim zalijevanjem koje ste uobičajili tijekom vrelih dana. Dva puta nedjeljno bit će sasvim dovoljno, ali pazite da voda bude odstajala i sobne temperature. Najbolje je da uvijek imate nekoliko boca punih vode koje će služiti samo za zalijevanje cvijeća.

ŠTO VIŠE SVJETLOSTI

Većina biljaka voli svjetlost, pa ih stavite na pod, na nisku komodu ili stočić ispod prozora. Kada se dan jako skrati, ujutru sklonite ili razmaknite zavjese kako bi u prostoriji bilo što više sunca. Kad počne sezona grijanja, saksije odmaknite od izvora toplote i redovno orošavajte biljke kako bi imale neophodnu vlagu.