Često se mnogi susreću s problemom pogrešno odabranog mjesta za sadnju sadnice voća ili ukrasnog drveta. Tu početnu grešku možete ispraviti presađivanjem. Ono će biti uspješnije što je stablo mlađe, jer postupak može dovesti do njegovog propadanja. Obično se primjenjuje za stabla starosti do pet godina, a starija od 15 godina nema svrhe podvrgavati ovom stresu, piše Agroklub.

Sačuvajte korijen

Postoje dva termina za obavljanje ovog posla: jesenski i proljetni. Najbolje je to obaviti mjesec dana prije prvog mraza, a poslije opadanja lišća. Zemljište treba biti dovoljno vlažno, a noćne temperature iznad 6ºC. Što je termin presađivanja kasniji, to stablo ima manje vremena da se ukorijeni i bit će podložno izmrzavanju.

Prilikom vađenja potrebno je paziti da se što manje ošteti korijen. Što je veća korjenova bala sa zemljom, to je bolje ukorjenjivanje i opstanak. Najlakše je prostrijeti ceradu na koju izvadite sadnicu, a korijen sa zemljom omotate jutenom vrećom. Sadnju obaviti što prije kako ne bi došlo do isušivanja.

Dobro birajte lokaciju

Prije vađenja sadnice potrebno je odabrati i pripremiti novo mjesto za sadnju. Lokacija treba biti osunčana, da nema udara vjetra i nema visoke razine podzemne vode. Potrebno je iskopati rupu koja je dovoljno velika da se korijen može slobodno raširiti. Obično je za jedan i po put veća od rupe koju ćemo napraviti prilikom iskopavanja stabla.

Kod kopanja površinski sloj debljine od 20 cm izbaciti na jednu stranu, a ostatak na drugu. Dodajte humus, kompost ili mineralna gnojiva na dno i prekrijte slojem zemlje. Korijen ne smije doći u direktan kontakt s gnojivom. Na njega se baca površinski sloj zemlje i obavi prvo zalijevanje, a zatim se dopuni sa zemljom i dobro ugazi kako bi se istisnuo zrak i zatvorile šupljine. Zalijete dobro.