Jeste li ikad zamijetili krajičkom oka ili dok zatvorite oči, sitne crvolike objekte u svojem vidnom polju, koji se miču i doimaju živo svakim pomakom vašeg oka? Niste jedini, a to što vidite je prirodni fenomen koji se događa u oku.

Znanost za navedene crviće u vašem oku ima i naziv - muscae voliantes, no mnogi se referiraju na njih kao na "plutače" ili "mušice". Riječ je zapravo o pojavi koja se događa u oku kad se proteini odvoje od ostatka tkiva u oku te bacaju sjenu na retinu u pozadini oka.
Fenomen ne predstavlja ništa opasno po zdravlje, a što su navedeni proteini bliže retini, to će "mušice" u oku biti jasnije vidljive. Ljudski mozak, međutim, ignorira i filtrira taj fenomen pa ga ne vidimo konstantno, već samo u određenim uvjetima, poput gledanja u vedro nebo ili negu drugu, svijetlu površinu, kad sjene u oku doista mogu jasno doći do izražaja.

U priloženom videu možete vidjeti i detaljnije pojašnjenje tog fenomena, ali i još jednog fenomena u oku, koji izaziva sličan efekt, ali je uzrokovan na posve drugi način. (dnevnik.hr)