Nema razloga da mostarski aerodrom ne bude samoodrživ uz ovoliki broj posjetitelja – kazao je predsjednik M.T. Abraham grupe Amir Gross Kabiri, otkrivši kako se trenutno razgovara o tome kako osigurati da svi imaju koristi od mogućeg uključivanja M.T. Abraham grupe u ovaj projekt.

Naglašava kako je regija Hercegovine najposjećenija regija u BiH.

-Mostar je velika atrakcija za turiste iz cijelog svijeta. Prije pandemije covid-a više od 2.000.000 ljudi posjećivalo je područje Mostara svake godine – rekao je Kabiri u intervjuu za Bloomberg Adriu.

On se dotaknuo i nedavno otvorenog glavnog ureda Gospodarske komore Države Izrael u BiH naglasivši kako vjeruje u BiH kao zemlju s velikim potencijalom.

-Povjerenje i temelji između Države Izrael i BiH su postavljeni. Sada je vrijeme da krenemo naprijed na sljedeću razinu ekonomskog razvoja. Vjerujem da ćemo u narednih pet godina vidjeti više izraelskih investicija u BiH. Glavna stvar koju BiH treba učiniti kako bi privukla više investicija je provesti reformu bankarskog sustava koji mora biti prilagođen globalnom sustavu i ekonomiji. Vjerujem da će takva reforma donijeti investicije, razvoj, a u konačnici i više radnih mjesta – smatra predsjednik M.T. Abraham grupe.

Govoreći o Aluminij Industries Mostar koji se pozicionira kao jedna od najvećih ljevaonica u Europi, s proizvodnjom koja osigurava više od 20 posto potrošnje trupaca na italijanskom tržištu, Kabiri je poručio kako je od samog početka kada je 2020. godine preuzeo pogone Aluminija imao jasnu viziju i strategiju oporavka tvrtke.

Navodi da je u drugoj polovici 2020. godine, kada je lijevana proizvodnja nastavljena, mjesečni obim proizvodnje bio 1.000 MT, dok danas proizvode 14.500 MT gredica, ploča i PFA svaki mjesec, što je daleko iznad početnih predviđanja. Dodaje kako će u 2023. godini bruto proizvodni kapacitet dosegnuti 19.000 MT mjesečno.

Govoreći o uspjehu i izazovima, ovaj izraelski poduzetnik je istaknuo kako sve počinje vizijom, strateškim planom i vjerom u sebe.

-Sljedeći korak je provesti dubinsku i temeljitu analizu i razložiti strateški plan i viziju u plan rada i pritom provjeriti jesu li izvedivi, jesu li uvjeti prikladni i imamo li potrebne resurse za realizaciju našeg plana. Imao sam puno povjerenje u našu radnu snagu, njihove sposobnosti i znanje. To je bio ključni čimbenik u procesu, budući da mi je vjera u tim omogućila da donesem ispravne odluke i ponekad preuzmem rizike koji su neophodni za napredovanje, poput ulaganja u novu opremu, i iznad svega, zapošljavanja više radnika, uključujući kvalificirane menadžere za ključne pozicije – pojasnio je Kabiri.

Naglasio je i to, da zaposlenici Aluminija imaju najveću prosječnu neto plaću u BiH.

-Konstantno pratimo i nastojimo optimizirati procese u našoj kompaniji za dobrobit zaposlenika i uzimajući u obzir povratne informacije koje od njih prikupljamo. Ulažemo resurse i puno razmišljamo o stvaranju radnog okruženja koje je sigurno i prihvatljivo za sve. Potičemo osjećaj ponosa i vjerujem da sve to, uz različite aktivnosti i događaje u kojima naši zaposlenici uživaju, stvara vrijednost za naše zaposlenike i osjećaj zajedništva. S profesionalnog aspekta, stalno težimo poboljšanju našeg znanja, naše učinkovitosti, svestranosti, brzog odziva i sposobnosti reagiranja na neočekivane promjene dinamičnog tržišta. Dobrobit i profesionalni standardi Aluminijevih zaposlenika ključni su za uspjeh naše organizacije – ustvrdio je on.

Kabiri je otkrio kako je njihov glavni projekt u ovom trenutku izgradnja fotonaponske solarne elektrane snage 60 MW, koja će zadovoljiti sve energetske potrebe tvornice, uključujući potrebe ljevaonice i tvornice anoda, koja će započeti rad 2023. godine, proizvodeći anode za europsko tržište.

-Osim toga, očekujemo početak izgradnje naše proizvodne linije za ekstruziju krajem 2023. godine, što će nam omogućiti da našim klijentima pružimo cjelovito rješenje, od polugotovih do gotovih proizvoda. Upravo smo završili dvofaznu kupovinu 50 Mercedesovih kamiona, što će biti najveća flota kamiona u BiH – pojasnio je.

Istaknuo kako voli Mostar i njegove ljude koji su ga primili raširenih ruku, otvorenog srca, vjerovali mu i učinili da se osjeća kao kod kuće zbog čega je, kako smatra, njegova dužnost stvarati okruženje tolerancije te graditi mostove na različite načine.

- Odabrao sam kulturu i sport. Nedavno smo otvorili muzejski prostor svjetske klase u centru Mostara. U njemu se nalaze remek-djela moderne umjetnosti iz moje obiteljske fondacije. Ovaj projekt, koji mi je srcu drag, izražava moje povjerenje u grad i moju opredijeljenost da u njega i dalje ulažem. Posvećen sam navijanju za Nogometni klub HŠK Zrinjski Mostar. Ostvarili smo nevjerojatne rezultate u 2021. godini, osvojivši sedmi put prvenstvo BiH, a imali smo prekrasan pohod na europsko natjecanje ovog ljeta – poručio je pedsjednik M.T. Abraham grupe Amir Gross Kabiri, koji je na kraju obećao kako će nastaviti ulagati u klub s kojim osjeća snažnu povezanost.