Ako vam se jede nešto sočno, mesno i domaće, imamo recept koji bi vam se mogao svidjeti. Riječ je o poznatom grčkom jelu poznatom pod nazivom stifado u kojem su lijepo iskombinirani junetina, vino, luk i rajčice. Skuhate li junetinu i ostale sastojke po ovom receptu, rezultat će biti jako mekano i sočno meso u fantastično ukusnom umaku koje će vam najbolje prijati uz pire od krumpira, a nećete pogriješiti ni ako ga iskoristite kao toč za polit‘ manistru.

Tajna ovog recepta je u impozantnoj količini luka koji šug čini moćnim i gustim, a također i u dodatku konjaka, koji produbljuje okus jela te u octu, koji balansira okuse. Zanimljiv je također i izbor začina, koji jelu daju zemljane note i sve skupa lijepo zaokružuju, piše Slobodna Dalmacija.

Grčki gulaš od junetine

Sastojci:

1,5 kg luka srebrenca
1 kg junetine
400 g nasjeckane rajčice
200 ml crnog vina
75 ml konjaka
50 ml maslinovog ulja
3 žlice crnog vinskog octa
3-4 bobice pimenta
1 žlica paste od rajčice
1 list lovora
1 prstohvat muškatnog oraščića
sol, papar

Priprema:

Meso narežite na kockice pa ga u srijama prepržite sa svih strana na vrelom ulju. Maknite ga iz teće i poklopite, a na istu masnoću dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne omekša, ali nemojte dopustiti da posmeđi.

Ulijte konjak, vino i vinski ocat, poklopite i ostavite da lagano kuha 3 minute, zatim vratite meso u teću, dodajte rajčice, lovorov list, bobice pimenta, muškatni oraščić i dolijte vode koliko treba da meso bude pokriveno. Pustite da zakuha, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 1 i pol sat ili dulje, dok meso potpuno ne omekša, a umak se zgusne.  Pred kraj kuhanja dobro začinite solju i paprom po ukusu.