Još šest osoba preminulo od gripe u BiH, najteža situacija u TŽ i Banjoj Luci.

Broj oboljelih od teških respiratornih infekcija u BiH je u padu, ali se povećava broj umrlih. Tijekom proteklog tjedna u FBiH su preminule još dvije osobe, dok je na području RS-a bitku izgubilo šest osoba, javlja Klix.ba..

Kako je priopćeno iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u Referalnoj laboratoriji za gripu do sada su testirana ukupno 383 uzorka, od kojih su 144 pozitivna na virus gripe tip A i to 77 uzoraka na podtip A(H3N2) i 67 na podtip A(H1N1)pdm09. Do sada je prijavljeno ukupno 136 SARI slučajeva pozitivnih na virus gripe.

Od početka sezone, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 18 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A. Kod tri pacijenta izoliran je podtip A(H3), kod pet A(H1N1)pdm09, dok kod 10 pacijenata nije urađena subtipizacija. Pet slučajeva registrirano je u Županiji Sarajevo, 11 u Tuzlanskoj i dva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS rečeno je kako je preminulo šest pacijenata i to četiri u UKC-u RS i po jedan u bolnicama u Zvorniku i Istočnom Sarajevu. Riječ je o osobama starije životne dobi s drugim zdravstvenim problemima.