Od srijede, 31. ožujka, obavezno je ‘izlazno testiranje’ za sve građane Sjevernog Tirola te kotara Kufstein u saveznoj pokrajini Tirol. Razlog je povećan broj zaraženih britanskom mutacijom koronavirusa.

Dva tjedna će na snazi biti obavezno ‘izlazno testiranje’, budući da je otkriveno da su mnogi građani spomenutog područja zaraženi dvostrukom mutacijom koronavirusa (B.1.1.7 s E484K dodatkom).

Lokalne zdravstvene ustanove uvele su i mjeru obaveznog nošenja zaštitne FFP2 maske na određenim javnim mjestima na otvorenom.

O kakvoj dvostrukoj mutaciji je riječ?

Virolog i imunolog Andreas Bergthaler na svom Twitter profilu je objasnio što se događa u Tirolu. Napisao je kako su u Tirolu otkriveni mnogi slučajevi britanske mutacije koronavirusa B.1.1.7 s dodatnom mutacijom E484K, koja je povezana s antitijelima Escape. Trenutno je u Tirolu zabilježeno više od 100 ovakvih slučajeva zaraze. Ovakva dvostruka mutacija otkrivena je tek krajem siječnja u Velikoj Britaniji, te u američkom Oregonu.

Zašto je problematična ovakva mutacija? B.1.1.7 je, kako već znamo, zaraznija, smrtonosnija i stvara teže kliničke slike, dok E484 stvara antitijela Escape i eventualno može smanjiti učinkovitost cjepiva.

E484K znači da je aminokiselina glutaminska kiselina (E) zamijenjena za lizin (K) umjesto 484 proteina. E484K je nastao neovisno u različitim mutacijama virusa kao što su B.1.351, P.1 i B.1.525, prenosi Kroativ.