Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s vlasnikom i direktorom turske kompanije "Oncosem" Erolom Čelikom o mogućnostima uporabe turskih brzih testova za COVID-19.

Premijer Novalić se zahvalio na posjeti te iskazanoj spremnosti Republike Turske i njenih kompanija za pomoć zdravstvu, tim prije kad je riječ o liječenju onkoloških pacijenata.

"Dobrodošli ste s konkretnim prijedlozima, posebno o ovako važnim oblastima zdravstvenog sektora. S obzirom na podijeljene nadležnosti u zdravstvu na prostoru FBiH, potrudit ćemo se da uskoro organiziramo novi sastanak s predstavnicima zdravstvenog sektora FBiH kako bismo razgovarali o suradnji i o mogućim budućim koracima", istaknuo je Novalić.

Inače, riječ je o grupaciji koja razvija rješenja u liječenju onkoloških pacijenata i najveći je dobavljač za Ministarstvo zdravlja Turske.

Pored toga, ova kompanija proizvodi medicinske uređaje, pomagala i uređaje koji se koriste u liječenju onkoloških pacijenata.

"Mi smo na nivou Turske osigurali sustav u kojem gotovo 80 posto pacijenata prolazi kroz liječenje i terapiju bez napuštanja mjesta u kojem žive, što je vrlo važno s motivacijske strane. Kroz razvoj takvog jednog sustava u BiH, istovremeno bi bili smanjeni troškovi liječenja tri do četiri puta i pružene jednake mogućnosti svakom pacijentu, čak i u manjim sredinama", kazao je Čelik.

"Oncosem" je jedan od globalno najvećih proizvođača brzih testova za COVID- 19 čiji su rezultati poznati za 3 do 5 minuta, a koji se mogu samostalno koristiti, bez slanja uzorka u laboratorij te se, prema riječima proizvođača, koriste i u Zapadnoj Europi.

Iz kompanije "Nucleus Pharma" iz Sarajeva, koja je ekskluzivni zastupnik "Onkosema" za područje bivše Jugoslavije i Albanije, ističu kako su testovi već registrirani u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH te da se određena količina može naći na tržištu.

"Imajući u vidu kompletnu situaciju, opterećenost sustava financijama, pogotovo s PCR testovima koji su izuzetno skupi, mi smo dogovorili posebnu cijenu, poseban financijski paket za BiH, tako da bi se moglo ići u široko testiranje", istaknuo je Mladen Vlaški, generalni menadžer kompanije "Nucleus Pharma".

Uoči razgovora s premijerom FBiH, delegacije "Oncosema" i "Nucleus Pharma" razgovarale su o istim temama s predstavnicima drugih nivoa vlasti u BiH, priopćeno je iz Vlade FBiH.