Troina je još jedan mali grad u Italiji koji je pokrenuo trend prodaje super jeftinih stanova i kuća u pokušaju da privuku ljude da se nasele u tom gradiću, kako ne bi opustio. Želite li promijeniti mjesto stanovanja, isplati se pogledati ponudu, jer se kuće u ovom malo sicilijanskom gradiću prodaju već po cijeni od 1 eura.

Uz to, kupci mogu dobiti i 26 000 eura za obnovu kuća.

Gradić Troina nekad su zvali 'normanskom prijestolnicom Sicilije', a gradske vlasti na ovaj su se potez odlučile kako bi namamile stanovnike na povratak u ruralna područja.

Gradonačelnik Sebastiano Fabio Venezia želi vratiti nekadašnju slavu selu, piše 24sata.hr.

Troina se može pohvaliti nevjerojatnim panoramskim pogledom na okolne planine. Kuće su skrivene u 4000 hektara šume, s mirnim stazama savršenim za šetnje i jahanje, dakle pogodne i za bavljenje turizmom.
 

U bližoj okolici je imanje na kojem se uzgajaju magarci, te poljoprivredni proizvodi, a selo je poznato po prekrasnom nebu, idealnom za promatranje zvijezda.

Grad je ponudu jeftinih kuća oglasio još u studenom 2020. godine, no prodaja kuća počela je tek krajem siječnja. Za sudjelovanje u akciji potrebno je položiti oko 5000 eura, koje kupac dobiva natrag kad se završe radovi na obnovi kuće. Uvjet su ekološki prihvatljivi radovi na energetskoj obnovi, za koje Grad dodjeljuje oko 10.000 eura, uz oko 26 000 eura koja se dodjeljuju za obnovu.

''Želimo što prije obnoviti drevni urbani ambijent našeg malog gradića'', kaže gradonačelnik, koji je radi toga formirao i tim stručnjaka koji govore više jezika i mogu kupcima iz svih strana svijeta koji se odluče na kupnju kuće da lakše riješe papirologiju i ispune uvjete za za dodjelu sredstava za obnovu.