1. Birajte samo domaće ili eko

Budite pozorni kad ih kupujete, jer su trešnje često na “crnoj listi” najtretiranijeg voća. Najbolje su, naravno, domaće trešnje kojima znate porijeklo. Kod konvencionalnih trešanja nađe se do 40 različitih toksina iz pesticida, čak 14 onih koji prouzročuju smrt pčela. Takva trešnje ne mogu biti zdrave i ne sadrže potrebne hranjive tvari. Kad ih kupujete, provjerite njihovo porijeklo.

2. Bez straha od GMO

No srećom, ne postoje GMO trešnje, inače bi već pokušali proizvesti trešnje bez koštica.

3. 20 trešanja =  1 aspirin

Trešnje dokazano ublažavaju bolove povezane s artritisom i upalama. Američka asocijacija kemičara utvrdila je da 20 trešanja na dan ublaži bol kao jedan aspirin.

4. Štite od ultraljubičastog zračenja

Trešnje su bogate antioksidansima koji tijelo čiste od štetnih slobodnih radikala pa djeluju preventivno na mnoge bolesti. Među njima je antocijanin, zbog kojeg su trešnje crvene boje i koji nas štiti od ultraljubičastog zračenja.

5. Bolje spavamo

Trešnje sadrže i melatonin, zbog kojeg bolje spavamo. To je antioksidant koji čisti organizam i krijepi ga, snižava razinu štetnoga kolesterola i djeluje protiv nesanice i jet laga.

6. Potiču metabolizam masti

Zato ih ne trebate izbjegavati ako želite izgubiti kilograme. Sadrže i dosta kalija i natrija, koji pomažu u izlučivanju vode iz tijela.

7. Prava riznica vitamina i minerala

Trešnje su bogate željezom i silicijem, kalijem, magnezijem, kalcijem, fosforom, vitaminima skupine B i vitaminom C.

8. Jeli su ih još u kamenom dobu

Prvi pisani dokaz o trešnjama potječe iz 3. stoljeća prije Krista, a koštice trešanja nađene su u iskopinama iz kamenog doba.

9. Dobar izbor za dijabetičare

Slatke trešnje imaju nizak glikemijski indeks (22), što je mnogo niže od većine drugog voća. Grožđe, primjerice, ima glikemijski indeks 46, šljive 39, marelice 57, borovnice 40, breskve 42. To znači da su mnogo bolji izbor za dijabetičare od drugoga voća, piše Naturalon.com.

(www.jabuka.tv)