Vjerojatno je skoro svi imaju u svom dvorištu, ali malo tko zna da je kadifa ljekovita. U narodnoj medici, kadifa se koristi kao diuretik, dijaforetik i antihelmintik.

Čaj od kadife liječi dijareju i želudačne kolike. Ovaj čaj povećava otpornost organizma na prehladu, bolesti gripa, razne mikrobe, spašava čovjeka od virusa i bakterija i jačaju imunitet. Međutim, treba biti naročito oprezan s količinom upotrebe ovog čaja, jer cvjetovi, a naročito lišće kadife su bogati esencijalnim uljima, i nisu pogodni za sve.

INFUZIJA

Za početak pokušajte s ovom infuzijom: stavite jedan cvijet u šalicu, prelijte vrelom vodom. Nakon 15 minuta procijedite i popijte čaj. Odmah ćete osjećati je li vam ovaj tretman prija ili ne.

Čaj od kadife

Kad pijete čaj od kadife, birajte crveno – braon cvjetove koji su bogati karotenom i pigmentima

Tretman kadifom – prevencija i liječenje ginekoloških bolesti

Za prevenciju je potrebno uzimati jedan cvijet kadife, prelijte ga 1 šalicom ključale vode i popijte po 0,25 dcl 4 puta dnevno.

Liječenje ginekoloških problema: 3 cvjeta sa stabljikom, prelijte s 400 ml vruće vode, kuhajte 5 minuta, ohladite na sobnoj temperaturi i procijedite. Uzimajte 3 puta dnevno prije obroka.

Zavisno od stupnja bolesti, uzimajte prema shemi: 21 dan, 7 dana odmora, kurs liječenja traje 2 do 3 mjeseca.

Tretman kadifom – kod curenja nosa i sinusitisa

Inhalacija: napuniti veliku šerpu s pola litre prokuhale vode, u nju staviti 5 cvjetova kadife, ali izmrvljene. Prekriti se peškirom i inhalirati. Tijekom pet minuta udišite zrak iz nosa, izdahnite na nos. Zatim udahnite na nos, a izdišite na usta.

Tretman kadifom – opekotine i rane

Ulje od ovog cvjeta liječi opekotine i rane. Da biste pripremili ulje potrebno vam je biljno ulje i cvjetovi kadife u omjeru 1:1. Sve stavite u staklenu teglu i poklopite. Ostavite preko noći da odstoji, a ujutru teglu stavite u vrelu vodu na 30 minuta na temperaturi od 60 do 70 stupnjeva.

Ovo ulje možete koristiti i kod upale disajnih puteva, posebno bronhitisa, jer olakšava kretanje sluzi, neutralizira stagnaciju i pomaže kod kašlja.

Kupke od kadife

Kupke koje u sebi sadrže cvjetove kadife, umiruju nervni sustav, pomažu u stresnim situacijama, ublažavaju anksioznost, vraćanje emocionalnoj ravnoteži.

Preporučuje se kod neuroze, depresije, nesigurnost i zbunjenost.

Tretman kadifom – sprečavanje pankreasnih bolova

Isjeckati jedan cvijet kadife, preliti s 200 ml vrele vode, ostaviti malo a zatim procijediti i piti po četvrtinu šalice 4 puta dnevno. Ovaj čaj liječi pankreas i dijabetes.

Tretman kadifom – dijabetes

50 komada cvjetova kadife potopiti u pola litre rakije, ostaviti nedjelju dana, a zatim procijediti. Uzimati po 1 kašiku ove tinkture 3 puta dnevno, prije jela.

Svjež sok od kadife liječi ubode do pčela i osa. Također pomaže pri iritaciji kože.

Za poboljšanje metabolizma i čišćenje jetre: 5 cvjetova kadife prelijte s 1 litar ključale vode, kuhajte 3 minuta na laganoj vatri, a zatim procijedite. Uzmite oko 250 ml prije obroka ujutru i uvečer. Ovaj lijek se koristi mjesec dana, a nakon toga se odmara nedjelju dana.

Kadifa losion za podmlađivanje kože: 2 kašike sjeckanog cvjeta od kadife preliti s 1 šalicom ključale vode, ostaviti preko noći. Procijedite, pa u dobiveni čaj sipajte 1 žlicu rakije i 1 žlicu limunovog soka. Ovaj losion držite u frižideru, a lice s njim obrišite 2 do 3 puta dnevno.

Izvor: svirecepti.info