Svjetski poznata nutricionistica Monica Reinagel otkriva nekoliko aspekata koji mijenjaju uobičajena mišljenja o svakodnevnim  namirnicama, uključujući crveno meso, svinjsku mast i krumpir. Jedan od benefita ovog tipa prehrane je povećanje dobrog kolesterola u tijelu, što je važno za zdravlje srca.

Također, konzumacija crne kave može pomoći u smanjenju upala u tijelu. Kava je također bogata antioksidansima koji mogu pružiti zaštitu stanica i srca.

Crna kava

Reinagel ističe da, pod uvjetom da ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti crnu kavu iz dnevnog plana prehrane. To znači da umjerena konzumacija crne kave može biti dio zdravog načina prehrane.

Važno je naglasiti da je umjerenost ključna, jer pretjerana konzumacija kofeina može imati negativne posljedice na zdravlje, poput povećanog rizika od nesanice, ubrzanog srčanog ritma ili anksioznosti.

Crveno meso

Reinagel naglašava da crveno meso zapravo može biti nutritivno vrlo snažno i korisno za zdravlje srca. Ono je odličan izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i drugih nutrijenata.

Također, crveno meso sadrži mononezasićene masnoće, slične onima u maslinovom ulju, pa se preporučuje njegova konzumacija, ali naravno - u umjerenim količinama.

Svinjska mast

Istraživanja su pokazala da svinjska mast ima manje zasićenih masti od maslaca, više mononezasićenih masti i veći udio omega-3 masnih kiselina.

Reinagel savjetuje da i dalje maslinovo ulje ostane primarni izvor masti, ali ne vidi ništa loše u tome da svinjska mast bude druga na listi. Svinjska mast također sadrži vitamine B i minerale.

Krumpir

Nutricionisti preporučuju povećanje unosa kalija ako smanjujete unos soli. Jedan od najboljih izvora kalija je krumpir, zajedno s drugim svježim voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.
Izvor: 24sata.hr