Europski tjedan imunizacije obilježava se u posljednjem tjednu travnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti imunizacije te promicanja cijepljenja kao načina sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ovogodišnji Europski tjedan munizacije započinje “godinu imunizacije” u kojoj se naglašava zabrinjavajući globalni pad stopa cijepljenja i potreba nadoknade propuštenih doza, posebno u dječjoj dobi.

Imunizacija je javnozdravstvena mjera koja je imala značajnu ulogu u smanjenju učestalosti zaraznih bolesti širom svijeta.

Spriječenje širenja bolesti

“Imunizacija je najučinkovitiji način za sprečavanje i kontrolu širenja cijepnoo-preventabilnih bolesti kao što su ospice, dječja paraliza, hepatitis B, difterija, tetanus, pertusis, pneumokokna bolest i meningokokna bolest”, navodi se.

Imunizacija štiti ne samo pojedince koji primaju cjepiva već i širu populaciju uključujući one koji ne mogu primiti cjepivo zbog medicinskih razloga, kao što su novorođenčad i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Kalendar imunizacije

Njom se smanjuje učestalost zaraznih bolesti što može dovesti do smanjenih troškova zdravstvene njege, za pojedince i za društvo u cjelini. Može pomoći u sprječavanju izbijanja epidemija zaraznih bolesti, koje mogu imati značajne zdravstvene i ekonomske posljedice.

Imunizacija je ključna komponenta globalne zdravstvene sigurnosti jer pomaže u sprečavanju pojave i širenja novih zaraznih bolesti i smanjuje rizik od pandemije.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i u svijetu, imunizacija je važna javnozdravstvena mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

Kalendar imunizacije uključuje cijepljenje protiv deset zaraznih bolesti – tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, pertusisa, tetanusa, poliomijelitisa, protiv bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, morbila, rubeole i parotitisa.

Pad obuhvata imunizacije

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju pad obuhvata imunizacijom svim cjepivima, osim cjepivom protiv tuberkuloze (BCG) i prve doze cjepiva protiv hepatitisa B.

“Padajući trend obuhvaća imunizacijom izaziva zabrinutost zbog prijetnji od ponovnog izbijanja epidemija cijepno preventabilnih bolesti, ako se ne poduzmu dodatne aktivnosti na nadoknadi propušteno cijepljenje'', navodi se.

Kalendar imunizacije osmišljen je da bi se osiguralo da je svako dijete pravovremeno zaštićeno od potencijalno ozbiljnih bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom.

“Propuštanje ili odgađanje bilo koje doze povećava rizik od infekcije i teške bolesti. Svaka doza je važna za zaštitu vas i onih koje volite, stoga se cijepite na vrijeme i nadoknadite sve propuštene doze što je prije moguće”, naglašeno je.

Informirati roditelje

Kako je istaknuto, mnoga djeca u europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) nisu cijepljena kako je preporučeno kalendarom imunizacije u njihovim zemljama. Od početka pandemije COVID-19, više od 1,2 milijuna djece u Europi i regiji SZO propustilo je cijepiti se protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR). Ospice su posebno opasne za malu djecu, a broj slučajeva raste u europskoj regiji SZO.

“Roditelji žele najbolje za svoju djecu i mnogi imaju pitanja ili nedoumice u vezi s cijepljenjem Obavite razgovor s ljekarom da biste riješili sve nedoumice”, navodi se.

Povodom Europskog tjedna imunizacije, Zavod za javno zdravstvo FBiH najavio je za 28. u Sarajevu konferenciju koja će okupiti najviše predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, UNICEF-a, EU, te domaće predstavnike relevantnih institucija. Kroz dva panela razgovarat će o redovnoj imunizaciji kao javno zdravstvenom izazovu i prioritetu te ‘naučenim lekcijama’ o značaju komunikacije u promociji redovite imunizacije.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine intenzivno provodi kampanju za redovnu imunizaciju, cijepljenje protiv HPV-a i cijepljenje protiv COVID-19.

Cilj kampanje je dodatno informiranje roditelja/staratelja o važnosti i svim aspektima redovne imunizacije djece i mladeži prema Kalendaru imunizacije u Federaciji BiH, važnosti cijepljenja djevojčica i djevojaka protiv humanog papiloma virusa (HPV) te važnosti cijepljenja starijih osoba protiv COVID-19.

Kampanjom se podsjeća javnost da je imunizacija jedno od najvećih dostignuća u medicini općenito te da je cijepljenje najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zarazih bolesti.