Jesen 2017. godine na prostoru Bosne i Hercegovine, prema dostupnim prognostičkim materijalima, trebala bi biti nešto toplija u usporedbi s prosječnim temperaturama zraka tijekom jeseni, prenosi agencija Anadolija.

Iako se, prema prognozama, očekuje nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da neće biti izraženijih hladnijih razdoblja, navodi Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Istovremeno, moguća su i kraća izrazito toplija razdoblja. Hladnije razdoblje se očekuju u drugoj polovici rujna, početkom listopada i krajem studenog. Nešto više temperaturne vrijednosti u odnosu na srednju temperaturu zraka (1981. - 2010.) očekuju se u drugoj polovici listopada i početkom studenog.

Srednje minimalne temperature zraka bit će približne višegodišnjem prosjeku u listopadu i studenom. U rujnu srednje minimalne temperature prema modelima trebale bi biti više u odnosu na višegodišnji prosjek.

Tromjesečna prognoza koja vrijedi za razdoblje od 1. rujna do 30. studenog pokazuje da bi očekivane sume padalina tijekom jeseni, trebale biti u granicama ili nešto ispod prosječnih suma za razdoblje 1981. - 2010. godina.

U ovom razdoblju moguća su i nešto duža razdoblja bez padalina (druga polovica listopada). Izgledi za nešto veću količinu padalina, u odnosu na višegodišnji prosjek, postoje u drugoj polovici rujna. (Bljesak.info)