Cijene roaminga u zemljama Zapadnog Balkana od danas će biti snižene od devet do 35 posto, u skladu da drugom fazom primjene regionalnog sporazuma o roamingu, kaže državna tajnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, a dodaje da će cijene ostati iste u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Matić je podsjetila da je primjena Sporazuma o snižavanju cijena roaminga u regiji, koji je potpisan u travnju, počela 1. srpnja 2019. godine, a da od 1. siječnja 2020. počinje primjena druge faze koja predviđa nove niže troškove.

Srbija i Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) će s tri mobilna operatora nastaviti da u potpunosti poštuje potpisani sporazum, kaže Matić i dodaje da su BiH i Crna Gora u prosincu 2019. donijele odluku da od 1. siječnja ne pojeftine roaming, već da zadrže cijene uvedene 1. srpnja.

''Ne može se reći da krše sporazum jer su primijenile prvu fazu. Međutim, ove dvije zemlje su tražile dodatno vrijeme za usklađivanje s njihovim mobilnim operaterima i regulatornim agencijama kako bi primijenile drugu fazu'', rekla je Matić, prenosi BHRT.

Podaci ukazuju da je u prva tri mjeseca primjene regionalnog sporazuma oko 1,3 milijuna građana Srbije koristilo roaming u zemljama Zapadnog Balkana i da ih je za oko devet posto više u poređenju s istim periodom prošle godine.

Od 1. siječnja 2020. godine se mijenja način obračuna troškova rominga, tako da će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumijeva zbroj domaće cijene (koju trenutno plaćaju u domaćem prometu) i roming naknadu.

Od 1. srpnja sljedeće godine predviđeno je dodatno snižavanje roaming cijena za dolazne pozive i prijenos podataka za sve korisnike, pišu Nezavisne.

Planirano je od 1. srpnja 2021. potpuno ukidanje naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, odnosno da korisnici plaćaju usluge rominga pod istim uvjetima koji se primjenjuju u domaćem prometu, navodi BHRT.