Rajčice su mnogima omiljeni ljetni plod i jedva čekamo kada stignu one prave domaće, sočne, pune okusa i tako divno osvježavajuće i ukusne.

Ipak, ne dopuštaju da ih se zanemari i zahtijevaju redovitu pažnju i brigu pa ako uzgajate svoje domaće, znate da ih treba redovito i pažljivo gnojiti.

Dakako, uvijek možete kupiti gnojivo za rajčice u poljoprivrednim trgovinama, ali domaće gnojivo uvijek je posebno dobro i učinkovito, a ne košta ništa, trebate uložiti tek nešto malo truda da ga napravite.

Za rajčice brže i uspješnije, a ujedno su i boljeg i punijeg okusa, donosimo vam vrlo jednostavan savjet – gnojite ih koprivom.

Da, dobro ste pročitali, ta biljka, mnogima možda i ne pretjerano omiljena, igrat će vrlo važnu ulogu i nikad boljem i ljepšem rastu vaših sočnih rajčica.

Jednostavno, a tako učinkovito prirodno gnojivo napravit ćete tako da, kako piše Agroklub, jedan kilogram svježe ili 200 grama sušene koprive potopite u 10 litara vode koju ste natočili u plastičnu kantu, dobro promiješate i pustite da fermentira otprilike dva tjedna.

Mnoštvo hranjivih tvari

Prije zalijevanja razrijedite dobivani pripravak običnom vodom jer je vrlo jak, najbolje 1:10. Svoje rajčice ovime zalijevajte jednom mjesečno, a najčešće jednom nakon svaka tri tjedna.

Osim koprive, slobodno možete dodati i malo stolisnika ili gaveza, tako će pripravak biti još učinkovitiji, ali i mirisniji.

Hranjive tvari u ovom gnojivu od koprive iste su one hranjive tvari koje sama biljka sadrži, a korisne su za druge biljke, ali i za čovjeka, a to su: mnogi minerali, flavonoidi, esencijalne aminokiseline, proteini i vitamin.

Prirodna dohrana doista čini čuda za vaše biljke!

Zadovoljna.hr