Natprosječno visoke temperature, neuobičajene za ovo doba godine, doživljavaju ovih dana stanovnici Zapadnog Sibira, područja unutar Arktičkog kruga, a padali su i rekordi, izvijestili su Washington Post i The Siberian Times.

Meteorološki stručnjaci ističu kako su temperaturne vrijednosti u porastu još od siječnja, odnosno između 3 i 6 stupnjeva više od prosjeka. Nastavljen je prošlogodišnji trend kada su meteorolozi proglasili najtopliju godinu u Rusiji u povijesti mjerenja.

- To nije samo novi rekord u Rusiji. To je najveće odstupanje od prosjeka između siječnja i travnja koje smo vidjeli u bilo kojoj drugoj zemlji, rekao je Robert Rohde iz neprofitne organizacije za istraživanje klimatskih promjena Berkeley Earth.

Treći grad u Rusiji po naseljenosti Novosibirsk, u regiji Krasnojarsk te obližnje regije Omsk, Tomsk, Kemerovo i Altajsko gorje zabilježili su u svibnju rekordne temperature između 30 i 35 Celzijevaca, izvijestio je prošloga utorka The Siberian Times.
 


Najmanje jedan sibirski grad unutar Arktičkog kruga - Khatanga, zabilježio je prošle subote, temperaturu od 25,4 stupnjeva, srušivši stari rekord za čak 12 Celzijevaca.

- Toplotni udar pogodio je područja u kojima su temperature odstupale od prosjeka tijekom cijele prošle godine, izjavio je finski znanstvenik Mika Rantanen za Washington Post.

Na Twitteru je objavio prognostičku sliku s temperaturnim vrijednostima u Zapadnom Sibiru, na kojoj se vidi da je duboko u Artičkom krugu zabilježena temperatura od 26.4°C.

- Rođen sam u Sibiru i živio sam ondje 60 godina, ali ne sjećam se da smo ikada imali ovakvo proljeće, izjavio je novinar Sergej Zubčuk za The Siberian Times.

- Nismo imali proljeće, nismo imali razdoblje tijekom kojega postupno raste temperatura. Netko je uključio 'vrući zrak' krajem travnja i počelo je ljeto, izjavio je Zubčuk.

Toplinski val prekinuo je nekoliko prirodnih ciklusa, uključujući pucanje leda na rijekama, cvjetanje biljaka i drveća i ranije buđenje insekata nego inače.

iIbirska vrućina ima utjecaja na arktički ekosustav, izvijestio je Washington Post, a šumski požari u Sibiru divljaju ranije nego inače. Smanjuje se snježni pokrivač, a morski led je rekordno tanak.

Klimatske promjene zagrijavaju Rusiju dvostruko većom brzinom od svjetskog prosjeka, otapajući nekad vječno smrznuto tlo u arktičkoj tundri, upozorilo je prošle  godine rusko Ministarstvo okoliša.

Ipak, Rusija, koja je četvrta u svijetu po emitiranju stakleničkih plinova, a gospodarstvo u velikoj mjeri ovisi o nafti i plinu, izuzetno je spora i neučinkovita po uvođenju koraka radi smanjenja emisije ugljičnog dioksida.