Večerašnja emisija „Pošteno“ Federalne televizija pokazala je političke pozicije pojedinih stranaka o ključnim pitanjima na europskom putu BiH, kao što su pitanje provedbe presude u predmetu Sejdić- Fnci i usvajanju mehanizma koordinacija kako bi BiH prema Europskoj uniji govorila jednim glasom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, rješavanjem ova dva pitanja BiH bi ispunila uvijete za podnošenje aplikacije za članstvo u Europskoj uniji.

Novoizabrana zastupnica HDZ 1990. u Parlamentu BiH i članica Predsjedništva “Devedesetke” dr Diana Zelenika kazala je da nije važan model kako će se riješiti pitanje presude Sejdić- Finci već da je suština ravnopravnost naroda i građana. -Dakle, ne treba biti isključiv, već tražiti kompromis, kazala je Zelenika.

Upitana ima li HDZ 1990 neki konkretan prijedlog riješenja ovog pitanja dr Zelenika je kazala: Važno je da svi građani i svi ljudi u BiH budu ravnopravni. Dodala je kako na ovim izborima “nije bilo pobjednika već samo stranaka koje su osvojile manje ili više glasova birača”

Član Predsjedništva Demokratske fronte i kandidat ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Emir Suljagić kazao je kako, ako će se govoriti o izbornim pobjednicima unutar nacionalnih kurpusa, „Demokratske fronte tu nema“. – Ako će se govoriti o mehanizmu koordinacije u kojem će sudjelovati i kantoni- Demokratske fronte tu nema, kazao je Suljagić te dodao da u presudi u prdmetu Sejdić- Finci, treba samo otkloniti diskriminaciju nacionalnih manjina. – U toj presudi nigdje se ne spominje rješavanje hrvatskog pitanja, kazao je Suljagić.

Replicirao mu je Damir Arnaut iz Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, ističući kako se kroz presudu Sejdić- Finci mora omogućiti i Hrvatima da mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH.- Ako ćemo biti isključivi kao vi, onda ćemo i naredne četiri godine biti na istom mjestu, kazao je Arnaut.

Suljagić je rekao kako je problem u popustljivosti, te da će tom popustljivošću SDA i SBB Drgananu Čoviću omogućiti da se „upiše u Ustav kao vlasnik vlasnik trećeg entiteta.“

Aleksandra Pandurević zastupnica SDS-a rekla je kako se i bez HDZ BiH može napraviti vlast, te kako joj je žao što se, kad se moglo, „nije riješilo ptanje Sejdć- Finci bez HDZ-a i Dragana Čovića“./ HMS/