Najveća primanja u RS-u u lipnju ove godine imao je jedan Banjolučanin koji je zaposlen u financijskom sektoru, a kojem je na račun samo za taj mjesec “leglo” čak 40.000 konvertibilnih maraka.

Igrom brojeva dolazimo do podatka da je taj Banjolučanin zaradio čak 47 prosječnih plaća u RS-u, koja je u srpnju iznosila 848 maraka. Ako u obzir uzmemo prosječna primanja najstarije populacije, onda je taj Banjolučanin zaradio čak 109 prosječnih mirovina koja, prema posljednjim podacima, iznosi 366 maraka, piše Glas Srpske.

Na listi 10 najvećih ostvarenih osobnih primanja Porezne uprave RS u lipnju, osim Banjolučanina s najvećim primanjima, nalazi se još osam njegovih sugrađana i jedan Bilećanin.

Taj Bilećanin, koji je zaposlen u prerađivačkoj industriji, nalazi se odmah na drugom mjestu liste najvećih isplaćenih osobnih primanja u lipnju, a njegov račun za taj mjesec bio je bogatiji za 30.545 maraka. Na trećoj poziciji nalazi se Banjolučanin zaposlen u sektoru prometa, skladištenja i veza, kojem je poslodavac za taj mjesec isplatio plaću od 26.631 marku.

Na sljedećih pet mjesta liste s najvećim osobnim primanjima nalaze se radnici koji su zaposleni u financijskom sektoru i čija su se osobna primanja za lipanj kretala od 13.200 do 25.000 konvertibilnih maraka. Posljednja dva mjesta zauzimaju također Banjolučani.

Jedan od njih, zaposlen u sektoru trgovina na veliko i malo, popravku motornih vozila, motocikala i predmeta za osobnu upotrebu i kućanstvo, imao je primanja od 11.848, a njegov sugrađanin koji se bavi financijama ostvario je oko 500 KM manju plaću. Ekonomisti ističu da su plaće od 10.000 do 40.000 KM radnicima sigurno isplatile privatne kompanije.

(www.jabuka.tv)