Prošlo je točno godinu dana od informacija o stručnoj spremi veleposlanice Martine Mlinarević. Činjenica da BiH imenuje nekoga sa srednjom školom na mjesto veleposlanika uvelike je iznenadila domaću i regionalnu javnost. 

Umjesto da se preispita sporna odluka, Mlinarević je poručila kako ona i Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, neće odustati od ove odluke. Prosvjedovali su studenti iz Mostara, Banje Luke i Sarajeva, ali to spomenute osobe nije dojmilo. Jer je njihov 'patriotizam' jači od svega. Barem kada treba zajašiti na državne jasle. 

Kako bi barem djelomično ublažili gnjev javnosti zbog imenovanja 'srednjoškolaca' za veleposlanike, javnosti je rečeno kako Mlinarević ima status apsolventa na fakultetu te kako će svoje školovanje nastaviti u Češkoj. 

Tragom te tvrdnje od prije godinu dana, novinari portala Pogled.ba provjerili su je li veleposlanica Mlinarević u međuvremenu završila fakultet. 

"Veleposlanica BiH u Češkoj Republici Martina Mlinarević nije dostavila dokaz o završenom fakultetu kako je utvrđeno uvidom u osobnu dokumentaciju koja se nalazi u Ministarstvu vanjskih poslova BiH", navodi se u odgovoru MVP-a BIH za Pogled.ba.

Tako BiH u Češkoj i dalje ima veleposlanicu sa srednjom stručnom spremom, koju je imenovao drugi bošnjački član Predsjedništva.