Veleposlanstvo BiH u Španjolskoj potresa svojevrsni diplomatski skandal. Kako saznaje „Dnevni avaz“, Zlatan Burzić, ministar savjetnik u Veleposlanstvu BiH u Madridu, optužio je veleposlanicu Danku Savić za mobing.

Narušen odnos

Ministarstvu vanjskih poslova BiH (MVP), koje je upoznato s Burzićevim navodima, a koje je on u više navrata slao tražeći odgovor i dokumentaciju za pripremu tužbe. Na sve ove okolnosti, također, već se izjasnila i veleposlanica Savić koja je, kako saznaje Avaz, iznijela niz kontraoptužbi na Burzićev račun. O skandalu već danima bruje i zaposlenici Veleposlanstva.

Da je sukob evidentan i da tinja već mjesecima, kao i da je podnesena prijava za mobing protiv veleposlanice Savić, potvrdila je i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

"Ovi odnosi se rješavaju prema internim procedurama i postupak je u tijeku", rekla je Turković za Avaz.

Danka Savić, nekadašnja novinarka, na osnovu imenovanja Željka Komšića, postavljena je za veleposlanicu u Španjolskoj. Savić je, također, u drugom Komšićevom mandatu od 2010. do 2014. godine bila veleposlanica u Češkoj.

Nakon toga je bila zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, gdje je, također, surađivala s Burzićem.

No, njihov odnos mjesecima je narušen, a to, osim zaposlenika Veleposlanstva u Madridu, opterećuje i zaposlene u MVP-u u Sarajevu.

Potvrđeno je da se isprva mislilo da je riječ o osobnom nesporazumima, sve dok na adresu MVP-a nisu počele stizati međusobne optužbe i brojni dopisi. Burzić je Ministarstvu poslao više pisama u kojima je iznio navode o mobingu.

Ne mogu zajedno

Avazov izvor tvrdi da je Ministarstvo vanjskih poslova ranije pokušavalo biti jedna vrsta medijatora, ali da je bilo neuspješno, jer su stvari postale ozbiljne.

"Ovdje se, očigledno, radi o suprotnim osobama koje po prirodi ne mogu zajedno", rekao je sugovornik iz MVP-a.

Što kažu iz Veleposlanstva 

Kontaktirano je jučer i Veleposlanstvo BiH u Madridu kako bi razgovarali sa Savić.

No, nakon što je poslan mail, Savić je između ostalog napisala: U svakom slučaju, navod o mobingu, što je veoma lako provjerljivo, ne samo da nema nikakve osnove, nego je riječ o bezočnoj laži. Burzić nije odgovorio na upit novinara.