Takozvano ovlaštenje za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu potrebno je ako granicu prelazite automobilom posuđenim od prijatelja, pa čak i ako se radi o obiteljskom automobilu koji nije registriran na vaše ime.

Mnogima će se sigurno učiniti nelogičnim i nepotrebnim vađenje dozvole za obiteljski automobil, ali imajte na umu da se mali problem u inozemstvu može zakomplicirati ako nemate taj "papir". Jednostavno, službeno niste vlasnik, pa na temelju čega lokalna policija, osiguravajuće društvo ili neka druga institucija ili služba mogu znati da vam je vlasnik doista dopustio korištenje automobila, bez obzira na to što imate sve ostale dokumente, isto prezime kao i vlasnik itd. .

Službeni naziv je: Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu (DTV).

Ovu dozvolu (ovlaštenje) vam najvjerojatnije nitko neće tražiti, baš kao ni međunarodnu vozačku dozvolu, ali s obzirom na cijenu ne isplati se riskirati.

Na primjer, dogodi se nesreća, bez obzira tko je kriv. Ovisno o težini nesreće, zemlji u kojoj se dogodila i raznim drugim čimbenicima, možda ćete morati imati posla s policijom, osiguravajućim društvima itd. Nepostojanje službenog međunarodnog dokumenta kojim vas vlasnik ovlašćuje za korištenje automobila u inozemstvu može spriječiti razne nesporazume, komplikacije i probleme.

Koliko košta ovlaštenje (dozvola) za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu?

Košta 25 KM.

Gdje se može dobiti ovlaštenje (dozvola) za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu?

Možda bi to trebalo uzeti samo u Auto-moto savezu vaše države.

Koliko dugo vrijedi ovlaštenje (dozvola) za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu?

Vrijedi samo godinu dana. Ne može se uzimati dulje vrijeme. Regulirano je međunarodnim propisima.

No, može se izdati i na kraće razdoblje, ako vlasnik automobila to želi.

Rok valjanosti nije vezan uz datum isteka registracije vozila.

Da li vozač koji će koristiti automobil u inozemstvu mora biti prisutan prilikom preuzimanja ovog ovlaštenja?

Da, prilikom izdavanja ovlaštenja obavezna je prisutnost korisnika vozila.

Mora li vlasnik vozila biti prisutan?

Da, ali postoji alternativa - korisnik vozila može priložiti ovlaštenje vlasnika vozila, ovjereno kod javnog bilježnika, na temelju kojeg prisutnost vlasnika nije obvezna. Ovo ovlaštenje mora sadržavati klauzulu da je korisnik vozila ovlašten upravljati vozilom u inozemstvu.

Koji su dokumenti potrebni za ovlaštenje za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu?

1) Osobna iskaznica vlasnika vozila

2) Putovnica korisnika vozila (moguća samo lična karta za putovanje u Srbiju i Crnu Goru)

3) Prometna dozvola

Ako je vlasnik pravna osoba, umjesto osobne iskaznice prilaže se originalno pismo na memorandumu, potpisano od strane ovlaštene osobe i ovjereno pečatom, kojim se korisnik vozila ovlašćuje za upravljanje vozilom u inozemstvu.

Za putovanje u Srbiju i Crnu Goru nije potrebna putovnica za ovo odobrenje?

Ukoliko korisnik vozila putuje u Srbiju ili Crnu Goru, za što nije potrebna putovnica, ovlaštenje se može izdati korisniku samo na temelju osobne iskaznice, ali mora potpisati da je upoznat da ne može koristiti ovo ovlaštenje u drugim zemljama za koje mora imati putovnicu.

U tom slučaju se u posebnom stupcu upisuje da je korisnik vozila upoznat s ovim ograničenjem.

Što ako je auto na leasing (vlasnik je leasing kuća)?

U slučaju da je vlasnik vozila leasing kuća, a korisnik leasinga fizička osoba, mora priložiti ovlaštenje leasing kuće da tim vozilom može putovati u inozemstvo. Ako ova odredba već postoji u ugovoru o leasingu, nije potrebno dodatno odobrenje leasing kuće.

Ukoliko je korisnik leasinga pravna osoba, ta pravna osoba daje ovlaštenje krajnjem korisniku. Također, potrebno je priložiti ovlaštenje leasing kuće za upravljanje vozilom u inozemstvu, ako ta odredba nije navedena u ugovoru o leasingu.

Izdanu dozvolu (ovlaštenje) za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu potrebno je odnijeti u leasing kuću na ovjeru. Pečat i potpis vlasnika vozila, u ovom slučaju leasing kuće, stavlja se u donji desni kut unutarnje lijeve strane ovlaštenja („Vlasnički potpis vlasnika vozila“).

Korisnik vozila može priložiti ovlaštenje dano od vlasnika vozila, ovjereno kod javnog bilježnika, na temelju kojeg nije obvezna prisutnost vlasnika vozila prilikom izdavanja dozvole (ovlaštenja) za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu.

Ovlaštenje mora sadržavati klauzulu da je korisnik vozila ovlašten upravljati tim vozilom u inozemstvu, prenosi "AutoBlog".