Za vrijeme praznika dvije su stvari veoma izvjesne zahvaljujući žurkama, večerama i druženjima koja će dominirati kalendarom od danas do Nove godine struk će se proširiti, a novčanik smanjiti.

Sprečavanje prvog vrlo je jednostavno nemojte popiti treću čašu kuhanog vina i nemojte pojesti još jednu kobasicu. Tako bi trebalo da budete na sigurnom. Međutim, kada je u pitanju trošenje cijele plaće na poklone za prijatelje i obitelj, tu se već nalazimo na skliskom terenu kojeg je zapravo jako teško izbjeći.

Srećom, "Business Insider" prikupio je neke savjete i strategije od strane stručnjaka u području štednje, pa ćete tako u nastavku pronaći četiri načina kako da ne ispraznite potpuno kasicu prasicu do 2017. godine.

Ponekad je najlakši način kako nešto izbjeći zapravo vrlo logičan i zato se odlučite na rezanje svih "okidača" zbog kojih slijedite određen impuls. U slučaju potrošnje, ponekad je dovoljan samo pogled na kreditnu karticu u novčaniku i imat ćete potrebu upotrijebiti je. Baš zbog toga je možda bolje da novac sakrivate sami od sebe kako biste ga manje trošili. Gomilanje kovanica koje vam ostanu nakon kupovine još je jedan od jednostavnijih načina kako uštedjeti u vrijeme praznika. Ova je tehnika posebno važna ako kupujete gotovinom jer ko zna? Ako sakupite dovoljno kovanica preko praznika, možda ćete moći kupiti novu veću kasicu i uštedjeti više.

Ključni mentalni trik koji bi mogao pomoći u ovo doba godine zove se "neznanac test". Pri odlučivanju hoćete li kupiti nešto ili ne zamislite stranca koji nudi proizvod koji želite kupiti u jednoj ruci i potrošenu gotovinu u drugoj ruci. Ako biste radije prihvatili novac, možda bi trebalo da zadržite taj novac u džepu.

Na kraju, uvijek kupujte sami poklone. Postoji mnogo više mogućnosti za impulsivnost kada kupujete s više osoba. Kada ste sami, najčešće ste opremljeni planiranim popisom, te su manje šanse da ćete učiniti impulsivnu kupovinu. I tako uštedjeti pokoju marku, prenose Nezavisne novine.

Bljesak.info