Kredit u BiH je i onima koji dobro stoje bolna točka, s obzirom na to da se stvari preko noći mijenjaju i da zaposlen čovjek bez problema ostane na ulici, a ako ima kredit, to je skoro bezizlazna situacija. Nažalost, pojedinci koji su digli kredite ne mogu ih vraćati, ili ne žele, pa ih vraćaju oni koji su im vjerovali ili koje su prevarili, a to su jamci.

Procjenjuje se da je 25 milijuna maraka tuđih dugova vraćeno samo prošle godine, a da situacija nije dobra, pokazuju i primjeri propasti dviju banaka iz ove godine, pa mijenjanje imena, različite tužbe i niz drugih stvari koje potresaju bankarski sektor. Mnogi su u dužničkom ropstvu. Trenutačno je u BiH oko 130 tisuća jamaca koji otplaćuju tuđe rate. Neki tvrde da je sve borba s vjetrenjačama ako se napravi tužba, a neki tvrde da je moguće dokazati da je sustav zakazao i da klijentu nije trebao biti dan kredit.

U emisiji "Aspekt" Božo Mitrović iz Istočnog Sarajeva pričao je o svom bankrotu, nakon što je bio primoran kao jamac vraćati tuđe dugove. Nažalost, njegova tvrtka bila je jamac jednoj drugoj tvrtki i on je vratio oko 50 tisuća maraka, ali je zbog tog njegova tvrtka propala, a radnici su ostali bez posla. Odvjetnik Dalibor Mrša kazao je da redovito sluša ovakve tužne priče kada ljudi ostaju doslovno bez svega jer su nekom bili jamac za kredit. Koliko god se trudili izići iz teške situacije, dosta puta ne ide, prenio je Večernji.ba

- Osnovni uzrok je u samoj banci jer banka mora provjeriti kreditnu sposobnost klijenta. Ne može se dopustiti da kredit bude tek tako plasiran jer je to obveza banke. Sve mora biti provjereno. Velika je tu odgovornost i Agencije za bankarstvo. Ovakve situacije moraju pratiti i stručnjaci za ekonomiju i pravo. Nažalost, puno je slučajeva da banke i mikrokreditne organizacije plasiraju kredite kojima nije mjesto u plasmanu, govori odvjetnik Mrša. Navodi da poznaje i one koji su tužbom dobili satisfakciju. - Imam dosta klijenata koji su u predmetima dobili banke. Svaki spor je jedna vrsta neizvjesnosti, ali ne treba odustajati.

Također, ni banke nisu nedodirljive. Ima tu i vrlo časnih ljudi, a ima i onih koji taj sustav zloupotrebljavaju. Također, građani koji su otplatili tuđi kredit stječu pravo naplate i tuženja onog čiji je kredit bio, govori Mrša. Spomenut je i zakon o osobnom bankrotu koji na zapadu više desetljeća funkcionira, a kod nas se o njemu i dalje govori. (prvi.tv)