Izvoz iz BiH u prošloj godini iznosio je 11 milijardi 492 milijuna KM, što je za 3,4 posto, odnosno za oko 407,8 milijuna KM, manje nego u godini ranije. Nismo se lani proslavili ni kada je riječ o uvozu, koji je bio veći nego 2018, odnosno porastao je za 1,2 posto - sa 19 milijardi 274 milijuna KM na 19 milijardi 498milijuna maraka. Konkretnije, uvoz je bio veći za 224milijuna KM, prenose Nezavisne novine.

"Pokrivenost uvoza izvozom u 2019. godini iznosila je 58,9 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio osam milijardi šest milijuna KM", priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Iz BiH je u prošloj godini otanjio izvoz brojnih proizvoda, uključujući žive životinje i proizvode životinjskog porijekla, biljne proizvode, hranu, piće i duhan. Manje smo u inozemstvo poslali i proizvoda kemijske i srodnih industrija, kao i drveta, kože, te proizvoda od metala.

U poslovnoj zajednici u Srpskoj kažu da dostupni podaci za RS pokazuju da je došlo i do pada uvoza i do pada izvoza.

"Došlo je do smanjenja vanjskotrgovinskog deficita, ali nije dobro to što je smanjen izvoz. Jedan od uzroka su gospodarski tokovi koji su zabilježeni na našim najznačajnijim izvoznim tržištima, poput Njemačke i Italije", naveo je za "Nezavisne" Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, gospodarstvo Njemačke ne ostvaruje očekivane rezultate, dok su u Italiji bilježeni negativni pokazatelji.

"To se direktno odražava i na nas, jer veliki broj naših firmi su kooperanti tamošnjih kompanija. Sada već imamo slučajeve da strani partneri pojedinim našim kompanijama smanjuju cijenu rada. To dodatno usložnjava situaciju u vrijeme kada imamo težnju za povećanje plaća", istaknuo je Blagojević za "Nezavisne".

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH naveli su da BiH, u odnosu na susjedne države, zaostaje u procesu usklađivanja propisa sa propisima EU.

"Usklađivanjem bi se direktno uticalo na gospodarski rast i razvoj, a samim tim na veću zaposlenost i viši životni standard bh. građana. Potrebno je inzistirati da se taj proces ubrza kako bi se omogućilo stvaranje uvjete za otvaranje pristupa tržištu EU, odnosno povećanju izvoza bh. proizvoda u EU", naveli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prema statističkim podacima, BiH se prošle godine nije proslavila kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena sa EU.

"Izvoz u zemlje EU u 2019. iznosio je osam milijardi 388milijuna KM, što je za 3,4 posto manje nego u istom razdoblju 2018. godine, dok je uvoz iznosio 12 milijardi 80milijuna KM, što je za 3,6 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 69,4 posto", naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Federacija BiH u prosincu 2019. godine ostvarila je izvoz od 542.631.000 KM, što je za 16,1 posto manje u odnosu na studeni 2019. godine ili 12,3 posto manje u odnosu na prosinac 2018. godine.

U 2019. godini izvoz je prosječno padao svaki mjesec za 0,4 posto, a uvoz je prosječno rastao za 1,2 posto.

Trgovinski deficit Federacije BiH za decembar 2019. iznosi 536.070.000 KM, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. U prosincu se iz FBiH najviše izvozilo u Njemačku, zatim Srbiju i Hrvatsku, a najviše se uvozilo iz Hrvatske, Italije i Njemačke.

Bljesak.info