Trbušna masnoća je najtvrdokornija nakupina masnoća, a najbolji uspjeh u njezinom uklanjanju postići ćete kombinacijom zdrave prehrane i intenzivne tjelovježbe, čime ćete ukloniti masne naslage i učvrstiti mišiće za ljetnu sezonu.

Ako želite rezultate i prije nego što dođe vrijeme za skidanje u kupaći kostim, ne brinite. Ne morate provoditi dane u teretani kako biste to postigli. U stvari, samo 10-minutne vježbe tjedno mogu vam pomoći da se šlaufa riješite u roku od mjesec dana. No, tijekom tih 10 minuta morati dati sve od sebe i rukama i nogama.

Naravno, ne zaboravite se zagrijati prije nego što krenete s vježbama i istegnuti na kraju. No, tijekom 10 minuta vježbi morate se jako pomučiti i dobro oznojiti. Svaku vježbu izvodite 45 sekundi, zatim se odmarajte 15 sekundi. Ponovite ciklus dva puta za ukupno trajanje treninga od 10 minuta. Za dodatno sagorijevanje masnoća, dodajte još koju rundu.

1. Preskakanje užeta

Preskakanje užeta je fantastična kardio vježba koja vam omogućava da ubrzate metabolizam. Preskačite uže intenzivno koliko god možete preskačući s obje noge istodobno 45 sekundi. Ako ste umorni, preskačite naizmjence s po jednom nogom. Ako ne možete preskakati uže, radite vježbu skok s raznoženjem i odručenjem, popularniju kao Jumping Jack, pišr Živim.hr.

2. Skok - čučanj (Jump Squats)

Vježba u kojoj su kombinirani skok i čučanj odlična je za ubrzavanje metabolizma. Pri izvođenju te vježbe aktiviraju se velike mišićne skupine u donjem dijelu tijela, što dovodi do potrošnje velikog broja kalorija. Za neprekinuto izvođenje vježbe tijekom 45 sekundi potrebno je uložiti maksimalan napor. Kod izvođenja pripazite na to da doskačete ravnomjerno na obje noge te apsorbirate silinu doskoka spuštanjem u polučučanj. Kod doskoka nemojte dozvoliti da vam koljena „padnu” prema naprijed. Ukoliko vam je vježba prenaporna, možete je zamijeniti običnim čučnjevima. Važno je samo da se ne prestanete kretati 45 sekundi.

3. Sklekovi

Sklekovi jačaju gornji i srednji dio tijela, što omogućava donjem dijelu tijela da se malo oporavi nakon prve dvije vježbe, a da istodobno zadržite ritam i intenzitet vježbanja. Želite li se riješiti trbušnih naslaga masnoće, ovo je idealna vježba. Ako su vam klasični sklekovi prenaporni, vježbu možete učiniti lakšom tako da se koljenima oslanjate na pod. Ako, pak, vježbu želite učiniti težom, između svakog ponavljanja ubacite pljesak dlanovima. Nastojte uhvatiti ritam tijekom tih 45 minuta i zadržati ga konstantnim. Uspijete li u to vrijeme napraviti više od 45 sklekova, bez da propadnete na rukama, svaka čast - rezultati će biti još bolji.

4. Sprint

Kad je riječ o jednostavnom i učinkovitom načinu sagorijevanja masnoća, nemojte zaboraviti na sprint. Kako biste vježbali sprintanje, pronađite odgovarajući teren dužine oko 100 metara ili traku za trčanje koju je moguće podesiti na maksimalnu brzinu.

5. Marinci ili Burpees

Niti jedan krug vježbi namijenjenih za ubrzanje metabolizma ne bi bio kompletan bez takozvanih marinaca. To je vježba u kojoj se koristi snaga cijelog tijela i iziskuje maksimalan trud i napor da bi se izvela. Izvodite je eksplozivnim ritmom i nastojte isti ritam zadržati tijekom svih 45 sekundi. Za izvođenje ove vježbe, skočite i ispružite ruke iznad glave, a zatim se spustite u položaj za sklek. Odmah se iz položaja za sklek opet uspravite na nogama te ponovo skočite - ponavljajte te pokrete 45 sekundi.