Znanstvenici su proizveli cjepivo koje bi moglo pomoći u sprječavanju recidiva, odnosno ponovne pojave dva najsmrtonosnija raka u svijetu. Radi se cjepivu namijenjenom raku koji uzrokuje mutacija gena KRAS, a preliminarno istraživanje je testiralo njegove učinke kod ljudi s rakom debelog crijeva i gušterače.

Prvo istraživanje na ljudima otkrilo je da cjepivo, koje je razvila tvrtka Elicio Therapeutics, pokazuje potencijal za smanjenje rizika od recidiva kod 100 posto pacijenata kojima je uklonjen tumor, ali još uvijek u krvi imaju markere raka, prenosi Index.

Znanstvenici koji su proveli istraživanje kazali su za Daily Mail da bi, iako su potrebne mnogo opsežnije studije kako bi se potvrdila učinkovitost lijeka, ovo cjepivo moglo poboljšati stopu preživljavanja kod raka debelog crijeva i raka gušterače (čija stopa preživljavanja nakon pet godina iznosi samo 12.5 posto).

Cjepivo koje se ne treba prilagođavati svakom pacijentu

Za razliku od drugih eksperimentalnih cjepiva protiv raka u razvoju, ovo se ne treba prilagođavati svakome pacijentu, što ga čini dostupnijim i jeftinijim. Stručnjaci su testirali cjepivo na 25 pacijenata koji su imali rak gušterače ili debelog crijeva. Svima su kirurški odstranjeni tumori, ali su još uvijek u krvi imali biomarkere raka, što dovodi do velikog rizika od povratka bolesti.  

"To je period u kojem osoba koja nažalost nije izliječena ima u svom sustavu najmanju količinu raka", rekao je Pashtoon Kasi, direktor Istraživanja raka debelog crijeva na fakultetu Weill Cornell Medicine u SAD-u. Nakon tretmana visokom udjelu pacijenata (77%) smanjila se razina biomarkera, dok kod 33% njih više u krvi nije bilo biomarkera raka.

Kako izgleda tretman?

U cjepivu se koriste dva peptida, G12D i G12R. Oni se vežu za albumin, protein u tijelu koji prenosi masne kiseline do limfnih čvorova. Albumin pomaže cjepivu da putuje izravno do limfnih čvorova, pri čemu aktivira imunološki sustav. Ovo se razlikuje od drugih peptidnih cjepiva, navodi Kasi, jer slična cjepiva imaju zaobilazan put, odnosno putuju do organa kojima nisu potrebna i pritom se degradiraju.

Cjepivo se prilikom tretmana ubrizgava u obje ruke i noge, odnosno daju se ukupno četiri injekcije tjedno tijekom perioda od četiri tjedna. Pacijenti su nastavili s ovim procesom svaki drugi tjedan tijekom dva tjedna, a zatim su pauzirali prije početka tromjesečnog docjepljivanja. Faza docjepljivanja je neophodna jer nakon nekog vremena slabi imunološki odgovor na cjepivo.