Jedna je američka kompanija izumila traperice i majice koje nikada nećete morati prati jer su otporne na bilo kakve mrlje i neugodne mirise, prenosi Business Insider.

ODO je kompanija smještena u San Franciscu, a uz svoju su najnoviju kolekciju traperica i majica objavili i kratki video u kojem su pokazali da je njihova tkanina zaista otporna na mrlje i mirise.

Kava, voda, sokovi, kečap, med – što god prolijete po ovim hlačama ili majicama samo od sebe će skliznuti s njih, a ostatak ćete moći vrlo lako ukloniti maramicom ili rukom. Ove odjevne predmete nikada nećete morati prati iz dva razloga: prvi je taj što su u pamučnu tkaninu utkana i srebrna vlakna koja pomažu u borbi protiv neugodnih mirisa, a drugi je taj što se na tkanini nalazi površinski premaz koji s nje pomaže otjerati tekućine.

“Ono što smrdi nije vaš znoj, već su bakterije koje se hrane vašim znojem te koje stvaraju neugodne mirise. Tijekom nekog vremena, te bakterije uzrokuju stvaranje biofilma (bakterijske formacije) zbog kojeg vaše traperice poprimaju neugodan miris”, stoji na službenoj stranici ODO kompanije.

Tijekom izlaganja vlagi i kisiku, srebro oslobađa beskonačnu zalihu pozitivno nabijenih Ag+ iona. Ti ioni zatim doslovno pojedu svaku bakteriju, zbog čega tkanina ostaje čista. Osim kompanije ODO i kompanije kao što je Lululemon u svoju su odjeću ukomponirale srebro, kako bi se izbjegle mrlje i neugodne mirise.

Osnivač tvrtke ODO, Salman Choudhry, rekao je: “Uspjeli smo projektirati pređe koje su sastavljene od srebrnih vlakana i pamuka, stoga svaka pređa u našoj ODO kompaniji u sebi ima barem određeni udio srebra. To rezultira ravnomjernijim otpuštanjem srebrnih iona kroz cijelu tkaninu, zbog čega se maksimalno povećavaju anti-bakterijska svojstva te smanjuju neugodni mirisi.”