Izraelski tenkovi uočeni su na središnjim ulicama grada Gaze, rekli su očevici danas navečer, a palestinski Crveni polumjesec kaže da se nalaze dvadesetak metara od bolnice al-Quds.

Crveni polumjesec rekao je da su tisuće izbjeglica koji su u bolnici potražili sklonište, u velikom strahu. Od 18 vozila Crvenog polumjeseca na sjeveru Pojasa Gaze, još samo sedam ih je u voznom stanju, a i ona bi mogla stati unutar nekoliko sati zbog manjka goriva, upozorila je organizacija.

Netanyahu: Hamas je izgubio kontrolu nad sjeverom Gaze

Početkom tjedna, izraelska vojska objavila je da je kopnena vojska dospjela "duboko" u grad Gazu. Otad, Izrael neprestano poziva civile na sjeveru da krenu prema južnom dijelu Pojasa Gaze.

Hamas je izgubio kontrolu nad sjevernim dijelom Pojasa Gaze, rekao je večeras izraelski premijer Benjamin Netanyahu. "Borci Hamasa više nemaju sigurno mjesto na koje se mogu sakriti", rekao je. Izrael optužuje palestinsku organizaciju Hamas, koja kontrolira Pojas Gaze, za korištenje civila kao ljudskih štitova.

Obustavljene operacije u bolnici u Gazi

Najveća bolnica u Pojasu Gaze obustavila je svoje operacije zbog intenzivnih borbi na sjeveru palestinskog teritorija, rekli su liječnik i Hamasovo ministarstvo zdravstva u subotu.

Ghassan Abu-Sitta, liječnik koji radi u bolnici al-Shifa u Gazi rekao je da nema struje i da bolnica više ne funkcionira.

"Veći dio osoblja je otišao", dodao je.