Izraelski  predsjednik Reuven Rivlin optužio je u ponedjeljak kandidatkinju krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima Marine Le Pen za novu vrstu negiranja holokausta, odbacujući odgovornost naroda i vlada u holokaustu.

"Poruka koja vrlo često stiže iz nedavnih političkih izjava je krajnje zabrinjavajuća. I posvuda je ta poruka ista i glasi 'nismo odgovorni za holokaust, nismo odgovorni za istrebljenje Židova unutar naših granica'", rekao je Rivlin u govoru na obljetnicu sjećanja na 6 milijuna Židova ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata, prenosi Hina.

"Zanijekala odgovornost Francuske za deportaciju Židova u nacističke logore"

"Kandidatkinja za francuske predsjedničke izbore zanijekala je odgovornost Francuske za deportaciju Židova u nacističke koncentracijske logore", rekao je Rivlin prigodom dana obilježavanja holokausta.

Marine Le Pen, koja se kvalificirala za drugi krug francuskih predsjedničkih izbora, rekla je 9. travnja da Francuska "nije odgovorna za Vel d'Hiv", uhićenje i deportaciju 13.000 Židova u Parizu 1942. Le Pen je bilo postavljeno pitanje o odluci predsjednika Jacquesa Chiraca da u srpnju 1995. prizna odgovornost Francuske za masovna hapšenja.

Izrael je izjave Marine Le Pen nazvao "oprečnima povijesnoj istini".

"Poricanje odgovornosti za zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata predstavlja novu vrstu poricanja holokausta, razorniju i opasniju od do sada poznatih poricanja", zaključio je izraelski predsjednik.