Matan Vilnai, ministar za civilnu obranu što je novi resor uveden 2011., rekao je za izraelski list Maariv da bi se borbe vodile na "na nekoliko bojišnica", sa stotinama raketa ispaljenih na izraelske gradove, prenosi u četvrtak BBC.

Izrael je pripremljen, rekao je on, iako napadi na iranska nuklearna postrojenja moraju biti koordinirani s SAD-om.

U međuvremenu, američki bloger je objavio ono što tvrdi da su planovi izraelskog napada.

Richard Silverstein izjavio je za BBC da je dobio interni dopis brifinga izraelskog sigurnosnog kabineta od osam članova, u kojem se navodi što će izraelska vojska učiniti kako bi spriječila Iran u razvoju nuklearnog oružja.

Teheran inzistira da njegov je nuklearni program potpuno mirnodopski.

Izraelska povjerljiva bilješka, koja je navodno procurila, sugerira da bi vojna operacija započela s velikim 'cyber' napadom na iransku infrastrukturu, nakon čega bi slijedila baražna vatra balističkih projektila lansiranih na nuklearna postrojenja.

Ciljevi napada također bi bili vojni sustavi zapovijedanja i kontrole, objekti za istraživanje i razvoj, kao i domovi vodećih osoba u razvoju nuklearne i raketne tehnologije.

Tek tada bi bili poslani borbeni zrakoplovi u napad na "kratak popis onih ciljeva koji zahtijevaju daljnji napad".

Diplomatski dopisnik BBC-a Jonathan Marcus kaže kako nije moguće potvrditi autentičnost dokumenta, ali bi predložena operacija bila velikih razmjera i potencijalno imala dalekosežne posljedice.

Iranska vlada i vojska dali su do znanja da će na napad Izraela ili SAD-a razmjerno odgovoriti, bilo izravno ili preko saveznika.

U razgovoru za Maariv, Vilnai je rekao da je Izrael "pripremljen kao nikada prije".

"Nema mjesta histeriji", rekao je bivši general, koji napušta dužnost krajem kolovoza kako bi postao izraelski veleposlanik u Kini.

On je ponovio procjenu ministra obrane Ehuda Baraka, koji je rekao kako se vjeruje da u Izraelu može poginuti oko 500 ljudi.

"Moglo bi biti manje mrtvih, ili više, možda ... ali to je scenarij za koji se pripremamo, u skladu s najboljim stručnim savjetima", rekao je Vilnai.

"Procjene su za rat koji bi trajao 30 dana na nekoliko bojišnica", dodao je, aludirajući na mogućnost da uz potporu Irana, Izrael napadnu libanonski pokret Hezbollah i palestinski Hamas iz Pojasa Gaze.

Vilnai je odbio komentirati izjavu američkog ministra obrane Leona Panette od utorka kako Washington ne vjeruje da je Izrael već donio odluku o tome hoće li ili ne pokrenuti napad na Iran.

"Ne želim biti uvučen u raspravu. No, Sjedinjene Države su naš najveći prijatelj i uvijek ćemo morati koordinirati takve poteze s njima", dodao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je najavio da bi ministra Vilnaia trebao naslijediti Avi Dichter, bivši šef izraelske agencije za unutarnju sigurnost Shin Bet.