Izrael je prihvatio egipatski prijedlog o prekidu ratnih djelovanja u sukobu u Pojasu Gaze, javili su dužnosnici.

Izraelski ured sigurnosti glasanjem je prihvatio plan na sastanku u Tel Avivu, nekoliko minuta prije planirane obustave sukoba u 8 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Pokret Hamas, koji kontrolira Gazu, za sada nije formalno odgovorio, a njegovo oružano krilo priopćilo je da egipatski plan predstavlja ''predaju'' i da će napadi na Izrael biti pojačani.

Egipatskim prijedlogom predviđeno je da prekid vatre odmah stupi na snagu i da u Kairu uslijedi serija sastanaka visokih izaslanstava dvije strane.

Palestinski dužnosnici priopćili su da su najmanje 192 osobe poginule u izraelskim zračnim udarima u posljednjih osam dana. Udari su pokrenuti da bi se zaustavili raketni napadi na Izrael.

UN procjenjuju da su tri četvrtine žrtava civili i da je ranjeno oko 1.400 Palestinaca. Od početka sukoba teško je ranjeno četvero Izraelca, ali nitko nije poginuo, prenio je BBC.

Prestalo je ispaljivanje raketa s palestinske teritorije uoči planiranog prekida vatre, ali su četiri civila ozlijeđena od tri rakete koje su lansirane iz Egipta i pale na južno izraelsko odmaralište Elijat.

Izraelski sigurnosni dužnosnici vjeruju da su projektile ispalili islamistički militanti sa Sinaja kako bi omeli napore Egipta da Izrael i Palestinci iz Pojasa Gaze sklope primirje.

Izrael je noćas bombardirao 25 lokacija u Gazi. (srna/bljesak)