Novi izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid inaugurirao je u utorak izraelsko veleposlanstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima poručivši regiji: "Mi ćemo ovdje ostati".

Tijekom dvodnevna posjeta, prvog toj zemlji nekog izraelskog ministra od uspostave odnosa prošle godine, Yair Lapid trebao bi inaugurirati i konzulat u Dubaiju te potpisati bilateralni sporazum o gospodarskoj suradnji.

Posjet je prilika za novu izraelsku vladu premijera Naftalija Benneta, šarenu koaliciju koja je stupila na dužnost prije dva tjedna, da učini diplomatske proboje.

“Izrael želi mir sa svojim susjedima, sa svim svojim susjedima. Nikamo nećemo otići. Bliski istok je naš dom”, rekao je Lapid tijekom svečanog otvaranja privremenog ureda veleposlanstva u neboderu u Abu Dhabiju.

“Mi ćemo ovdje ostati. Pozivamo sve zemlje u regiji da to shvate”, rekao je, po transkriptu govora.

Potaknuti strahom od Irana, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein normalizirali su prošle godine odnose s Izraelom i sklopili tzv. “Abrahamov sporazum” koji je pripremila tadašnja administracija predsjednika Donalda Trumpa.

Sudan i Maroko također su uspostavili odnose s Izraelom.

Ujedinjeni Arapski Emirati otvorili su također ovaj mjesec veleposlanstvo u Izraelu koje se privremeno nalazi na burzi u Tel Avivu.

Lapid je zahvalio bivšem izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu kao “arhitektu Abrahamova sporazuma”. “Ovaj trenutak je njegov ništa manje nego naš”.

Zahvalio je isto tako Trumpu i sadašnjem američkom predsjedniku Joeu Bidenu, koji je obećao pokušati povećati broj arapskih i muslimanskih zemalja koje priznaju Izrael.