Izrael nije propustio pošiljku s tisuću doza cjepiva protiv covida-19 u Pojas Gaze, palestinsku enklavu s dva milijuna stanovnika u kojoj je na vlasti islamistički pokret Hamas, upozorila je Palestinska samouprava jučer navečer.

Palestinska samouprava, kojoj je na čelu Mahmud Abas kojemu je sjedište na okupiranoj Zapadnoj obali, počela je početkom veljače program cijepljenja u kojemu su prvi na redu trebali biti medicinski radnici, pošto je, nakon pritiska UN-a i nevladinih organizacija, primio 2000 doza cjepiva od židovske države.

Odmah nakon toga, Palestinska samouprava je iz Rusije dobila 10.000 doza cjepiva Sputnik V i rekla da će ih podijeliti s Palestincima u Pojasu Gaze koji Izrael zemljopisno razdvaja od Zapadne obale.

2000 doza Sputnika V

U ponedjeljak navečer palestinska ministrica zdravstva rekla je da Izrael ne propušta pošiljku s 2000 doza Sputnika V koje je njezino ministarstvo poslalo u Pojas Gaze.

Izrael je "u cijelosti odgovoran za tu zlouporabu", rekla je u priopćenju ministrica Mai al-Kaila, istaknuvši da su te doze trebale stići ranije tijekom dana i da su bile namijenjene medicinskom osoblju u Pojasu Gaze.

Ovih dana su izraelski izvori koji su htjeli ostati anonimni izjavili za AFP da doprema cjepiva u Gazu nije bila tek obična administrativna mjera COGAT-a - izraelskog tijela za civilne operacije na palestinskom teritoriju - već politička odluka koja je možda povezana s pregovorima Izraela i Hamasa.

"Čeka se politička odluka"

Glasnogovornica COGAT-a potvrdila je jučer navečer za AFP da je Palestinska samouprava predala zahtjev da se 1000 doza preusmjeri u Pojas Gaze, ali "taj zahtjev nije riješen i čeka se politička odluka".

Izrael optužuje Hamas i Islamski džihad, drugi oružani pokret u Pojasu Gaze, da prijete njegovu stanovništvu opetovanim raketiranjem i zapaljivim balonima koje šalju na njegov teritorij.