Dvanaesatatno primirje u Gazi stupilo je na snagu jutros u sedam ujutro po srednjoeuropskom vremenu nakon što su Izrael i palestinske militantne skupine pristale na zahtjev UN-a za prekidom borbe.

Tisuće Palestinaca izašli su na ulice već u prvim minutama primirja kako bi vidjele razmjere štete od izraelske ofenzive i kako bi podigle novac i opskrbile se najpotrebnijim stvarima.

No neposredno prije početka primirja granate ispaljene iz izraelskog tenka ubile su osam članova jedne palestinske obitelji, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Glasnogovornik ministarstva Ashraf Al-Qidra kazao je da je 18 članova obitelji Al-Najar od četvrtka bilo zarobljeno u svojoj kući u selu Khuzaa, istočno od Khan Younisa, te da su mnogi u današnjem granatiranju ranjeni.

Dosad je u Gazi poginula 881 osoba, a većina su civili.

Kratkotrajno primirje potvrdio je izraelski vojni glasnogovornik, ali je dodao da će izraelske snage za to vrijeme biti na oprezu te da će odgovoriti ako druga strana iskoristi primirje za napade na izraelske obrambene snage ili civile.

Glasnogovornik radikalne islamističke skupine Hamas Sami Abu Zuhri rekao je da su Hamas i druge militantne grupe u Gazi prihvatile privremeni prekid vatre, u čemu je posredovao UN, te da će ga poštovati.


Anonimni američki izvor izvijestio je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao američkom državnom tajniku Johnu Kerryju da će Izrael u subotu započeti 12-satni prekid vatre u Gazi.

Napori za postizanje mira nastavljaju se sutra u Parizu, gdje se sastaju ministri vanjskih poslova i diplomatski predstavnici iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske, Europske unije, Turske i Katara.

Podupirući inicijativu koja dolazi ponajprije s egipatske strane, naš je cilj poduzeti sve međunarodne napore kako bi se što prije stekli uvjeti za prekid vatre, rekao je neimenovani izvor.

U Parizu neće biti predstavnici Izraela, Hamasa i palestinskih vlasti.