Slanina je poznata kao namirnica s velikom količinom masnoće, ali i soli, s obzirom na to da se sol koristi u procesu njezinog sušenja. Poznato je da je pretjerani unos soli i masnoća povezan s rizikom od razvoja raznih bolesti i stanja, kao što je visok krvni tlak, visok kolesterol, ali i razni oblici karcinoma.

Ipak, slanina ima i određene pozitivne zdravstvene učinke za vaše tijelo – piše Centarzdravlja.

Slanina je prilično hranjiva

Tipična porcija kuhane slanine od 100 grama, prema stručnjacima za Healthline, sadrži:

-37 grama visokokvalitetnih životinjskih bjelančevina
-Vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12
-Pristojne količine minerala željeza, magnezija, cinka i kalija

Međutim, sve hranjive tvari koje se nalaze u slanini nalaze se i u drugim, manje prerađenim proizvodima od svinjskog mesa.

Lijek za mamurluk

Slanina i druga masna hrana često se koriste kao kućni lijekovi za pomoć kod mamurluka. Dok visoke koncentracije soli i kalija u slanini mogu pomoći u nadoknadi elektrolita izgubljenih uslijed dehidracije i ublažiti neke simptome mamurluka, nema znanstvenih dokaza da slanina zapravo liječi ili liječi mamurluk.

Zadržavanje vode

Možda su vas već upozoravali da što više pokušate izbjegavati, no važno je znati da postoje i oni koji ne unose dovoljno soli u svoju prehranu. Sportaši se mogu znojiti i gubiti toliko soli da uzrokuju neravnotežu elektrolita. Dijeta bogata natrijem može pomoći osobama sa sindromom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) da upravljaju svojim simptomima.

U tim slučajevima, hrana s visokim udjelom natrija poput slanine može pomoći ljudima da unesu dovoljno soli u svoju prehranu, osobito ako im se ne sviđa okus kuhinjske soli koja se dodaje njihovoj hrani.
Ostale prednosti slanine

Ova namirnica nema ugljikohidrata, koji se smatraju pokretačem debljanja, a pruža i osjećaj sitosti. Jednostavna je za pripremu i vrlo je dobar izvor energije.

Koliko slanine smijemo jesti?

Ipak, iako slanina možda nije najzdravija opcija za doručak, ne morate je potpuno izbaciti iz prehrane. Zapravo, s vremena na vrijeme možete uživati ​​u slanini kao dijelu zdrave, dobro zaokružene prehrane, sve dok je kombinirate s mnogo hranjivih i minimalno prerađenih sastojaka. Ako redovito jedete slaninu, pokušajte smanjiti unos što je više moguće, ali slobodno uživajte u njoj jednom ili dva puta tjedno. Dnevna okvirna preporuka je oko 30 grama slanine, odnosno 70 grama ukupno masnoća na dan.

Centarzdravlja.hr